Terhes nő milyen gyógyszert szedhet?

Kérdés:  34 éves vagyok, 4 hetes terhes. Kb. két hete, mikor még nem tudtam, hogy állapotos vagyok, lázas voltam, fájtak az ízületeim. Emiatt egy hét alatt megettem összesen 2 tabletta Kalmopyrint, illetve 5 tabletta Algopyrint. Mivel náthás is voltam, orrcseppet is használtam. Lehet-e maradandó károsodása a babának a sok fájdalom- és lázcsillapító miatt? Egyáltalán, ha influenzás lesz valaki az első trimeszterben, milyen gyógyszert lehet bevenni?

|
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed

Válasz:  A terhesség alatti gyógyszerszedésnél mindig mérlegelni kell a gyógyszer okozta hasznot, és a vele járó kockázatot. (Magyarán, a terhesség alatti betegség kezelésének elmaradása nem jelent e nagyobb kockázatot.) A peteérés utáni 13 napban a „minden vagy semmi” elv érvényesül, tehát ha a megtermékenyített petesejtet valamilyen ártalom éri, akkor az vagy elhal, vagy gond nélkül fejlődik tovább.

Gyógyszer szempontjából a 15-től a 60-ik napig a legkritikusabb a helyzet, a szív a 3-4-ik héten fejlődik ki, a külső genitáliák a 8-9-ik héten, az agy és a csontváz a 3-ik héttől. Acetilszalicilsav, mint az Aspirin, Kalmopyrin és non-szteroidok a terhesség 34. hete után nem adhatók, mert szív és tüdő rendellenességet okozhatnak, a senna tartalmú hashajtók az abortusz kockázatát növelik, a norefedrin tartalmú készítmények (orrcseppek), pedig a magzati vérnyomást emelik.

Mindezek ismertetése után azt ajánlom, hogy ha nem feltétlenül kell, ne vegyen semmiféle gyógyszert terhessége alatt, főleg ne kis hőemelkedés vagy torokfájás esetén. Ha ennél komolyabb a baj, mindig beszélje meg orvosával, ezzel minimálisra csökken az okozható kár.

Nem valószínű, hogy az említett szerek bajt okoztak volna, de feltétlenül gondosabban kell ellenőrizni a magzat fejlődését.

2005-03-01 11:39:46
|

EMA- nyugodtan lehet szedni az ACE-gátlókat

Az európai Gyógyszerügynökség nyilatkozatot közölt, melyben azt tanácsolja, hogy azok a betegek, akik angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors and angiotensin II receptor blockers szednek, folytassák a gyógyszer szedését.


Koronavírus körkép 03-30

Európában és az Egyesült Államokban tovább tombol az új koronavírus-járvány, Spanyolország, Olaszország és Franciaország koronakötvények közös európai kibocsátását sürgeti a válságkezelés költségeinek fedezésére, de ettől Hollandia és Németország mereven elzárkózik.


Három amerikai állam karanténját tervezi Trump UPDATE: Éjszaka lemondta

Karantén alá kerülhet az Egyesült Államok három tagállama - közölte Donald Trump amerikai elnök szombaton, New York állam kormányzója pedig bejelentette, hogy elhalasztják az előválasztást.


Europol: bűnözők, hamis termékek, csalók

A bűnözők gyorsan alkalmazkodnak a koronavírus-járvány okozta válsághoz, módosítják stratégiáikat.


Koronavírus körkép 03-28

Elérte az 532 692-t az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre. 24 075-en vesztették életüket a Covid-19-ben és 122 672-en gyógyultak meg - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vírusfertőzést 176 országban és területen mutatták ki.


Web Design & Development Prowebshop