Terhes voltam-e?

Kérdés:  Kedves doktornő!
19-éves főiskolás lány vagyok. Egészséges, rendszeresen menstruálok két éve. Barátommal három hónapja középidőben voltunk együtt, és kivételesen nem védekeztünk Menstruációm ezután három hetet késett. Erős féjdalommal és vérzéssel jött meg. Alvadt vér szerű darabok is távoztak. Orvoshoz nem mentem el, mert néhány nap múlva elmúlt. A következő menstruáciom rendben időben és mennyiségben meg volt.
Kérdésem, mennyi esély volt rá, hogy terhes voltam, és milyen gyakori ha igen az ilyen spontán vetélés szövödmények nélkül.Természetesen azóta jobban vigyázunk. És ha igaz, elvileg öthetes terhes lehettem.
Válaszát köszönöm.

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  Igen, valóban van esélye annak, hogy spontán vetélés történt, főként ha előtte teljesen rendszeres volt a menses. Gyógyszertári teszt még a vetélés után egy héttel is pozitív, de most már vérből sem lehet kimutatni a terességi hormon emelkedett szintjét, ami megerősítené a gyanút.
Egyáltalán nem ritka az ilyen korai vetélés, nem jelent veszélyt egy későbbi kívánt terhesség szempontjából. Óvszer és hormonális fogamzásgátló a javasolható védekezés. A naptármódszer nagyon csalós: nem ritka, hogy a menses alatt vagy más "biztos" időpontban fogant terhességekkel is találkozom. A megszakított közösülés azért veszélyes, mert a kilövellés előtti előcseppek is tartalmazhatnak spermiumokat.
A válasz: Százalékot nehéz mondani, de vaószínű, hogy ez egy rosszul megtapadt terhesség távozása volt.
Üdvözlettel! Dr Gy.G.
2004-01-20 15:27:36
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop