Terhesen hepatitis C fertőzéssel kapcsolatos kérdések

Kérdés:  31 éves vagyok, terhességem alatt diagnosztizálták a szervezetemben jelen lévő hepatitis C vírust. A vizsgálatra édesanyám nyáron bekövetkezett halála adott okot. Ő már elég régóta vírushordozó volt és a betegség szövődményeibe halt bele. Leleteim alapján nincs ok különösebb aggodalomra, ugyanis a májfunkciós értékek minimálisan térnek el a normál határoktól. Igyekszem probiotikus élelmiszereket, Aloe verát fogyasztani. Amit általában javasolnak ilyen esetekben.
Azonban, mivel jövő hétre van kiírva a szülés várható időpontja, orvosom mindenképpen be akar fektetni a kórházba megfigyelésre, mivel ilyenkor tartani kell a májenzimek azonnali felborulásától, veszélyeztetve ezzel a baba egészségét. Sőt esetleges szülésmegindítást is kilátásba helyez, amennyiben nem indul meg a kiírt időpontig magától a szülés (ez májspecialista véleménye).
Mennyire kell tartani a fent leírt májenzim-felborulástól így szülés táján? Hogyan lehetséges, hogy a betegség nem örökölhető, én mégis pozitív vagyok, akárcsak édesanyám? Elképzelhető, hogy a vére fertőzött meg? Hiszen a családban rajtam kívül senki más nem fertőzött? Mik lehetnek a baba kilátásai? Szükség van speciális megfigyelésre születése után? Szülhetek még, ha állapotom továbbra is stagnál, valamint, ha a mostani babánál semmiféle komplikáció nem lép fel?
Izgatottan várom válaszát!

| Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos   InforMed | Makara, M.
Válasz:  A szülés táján a májenzim értékek elmozdulása nem valószínű, bár előfordulhat. A szülést követően hetente, majd havonta májenzim vizsgálatok ellenőrzése valóban indokolt. Javaslom, hogy a szoptatási periódust követően mindenképpen keressen fel májspecialistát, mivel minimális májfunkciós eltérések mellett is szüksége lehet vírusellenes gyógyszeres kezelésre.
Feltételezhető, hogy a leírás alapján a vérében megtalálható a hepatitis C vírus. Ez HCV-PCR vizsgálattal igazolható, illetve a vírusszám meghatározható. Ennek megfelelően valószínűsíthető a vér fertőző képessége. A gyermek fertőződése a szüléskor következhet be. Ennek valószínűsége természetes szülés, illetve császármetszés során 10-5% közzé tehető. A fertőzések egy része azonban furcsa módon a gyermekben nem vezet betegséghez: a vírust a gyermek természetes immunitása legyőzheti.
Szülészeti szempontból a jelen leírás szerint a betegség nem jelent különösebb kockázatot. A vírus átadása szempontjából a császármetszés csak minimális előnyt biztosít.
Az Ön által megadott adatok alapján válaszom tájékoztató jellegű. Részletesebbet csak az Ön anamnézisének részletes megismerése, illetve kivizsgálás után tudnék mondani. Amennyiben szükségét érzi, szívesen állok rendelkezésére a Szent László Kórház felnőtt ambulanciáján. Bejelentkezés: 455-8127. Üdvözlettel: Dr. Makara Mihály
2007-02-17 19:03:44
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop