Terhességem hányadik hetében járok?

Kérdés:  Az utolsó menstruációm első napja augusztus 28-án volt. Szeptember 28-án mentem el először nőgyógyászhoz, aki megállapította, hogy 5-6 hetes kismama vagyok.
Ma, október 9-én, voltam ultrahangos vizsgálaton, ahol a kezelőorvos azt mondta, hogy ez ugyan terhesség, de tuti nem 8 hetes, vagy nem fejlődik a magzat.
Én egy kicsit megijedtem, mert a státuszhoz ez van írva: az uterusban egy szabályos 10 mm-es pzs. közel a cervix-corpus határon. Mit jelent ez? Az én laikus számításom szerint viszont még csak 6 hetes körül lehetek.
Kérem, segítsen nekem ebben, hogy hányadik hétben járhatok most? Ha igaz a 6. hét, akkor megfelel a magzat mérete, kell tartanom fejlődési rendellenességtől?
Előre is köszönöm segítségét!

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
Válasz:  A nőgyógyász nem a fogantatáshoz, hanem az utolsó biztos menstruációtól számítja a terhességet, tehát 2 héttel idősebbnek veszi a magzatot, ha a peteérés a 14. nap volt Tudjuk, persze, hogy nemcsak a 14. napon lehet a megtermékenyülés, hanem akár 10-12 nappal is előtte vagy utána. Ezért nem nagyon erőlködnek a nőgyógyászok az elején, hogy pontosan behatárolják a terhességi időt. Először a 12 hetes ultrahang idejére kell valamennyire pontosan tudni a terhességi időt, mert befolyásolja tarkóredő vastagságot, amivel genetikai betegséget szűrnek.
2007-10-13 23:01:09
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop