Terhességi cukorterhelés

Kérdés:  25 hetes kismama vagyok, az éhgyomri értékem 4,4, 2 óra elteltével 8,5 lett a cukorterheléses eredményem.
Mit jelent ez? Kell diétáznom? Probléma ez?
Mindig is alacsony volt a vércukrom 3,3, rendszeresen sportolok, a terhesség alatt is, odafigyelek az étkezésemre is (nem eszem fehér lisztből készült ételeket, a cukrot is kerülöm, sok zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket fogyasztok). A terhességem alatt viszont rengeteg gyümölcsöt ettem, leginkább vacsorára.
Lehet, hogy ez is hozzájárult ehhez?
Előre is köszönöm segítségét!

| diabétesz, terhességi cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Mivel mások a határértékek a terhességben, ez már terhességi cukorbetegségnek számít.
Diétáznia kell: napi 140 g szénhidrátot kell 3 fő és két kisétkezésre osztani. Célszerű étkezés után vércukor szintet mérni. Az a cél, hogy 1 órával étkezés után 7 mmól/l alatt legyen az érték. Ezt az elosztott szénhidrátbevitellel el tudja érni.
Ha nem sikerül, inzulinkezelés is szóba jön.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2011-10-07 22:57:18
| diabétesz, terhességi cukorbetegség

Tévhitek a cukorbeteg diétáról

Számtalan tévhit él arról, hogyan ajánlatos táplálkoznia a cukorbetegeknek. Van, aki azt hiszi, a cukor okozza a cukorbetegséget, mások szerint minden kedvenc ételünkről le kell mondanunk.


Cukorbeteg diéta

A cukorbetegség (diabétesz) súlyossága nem a kezelési módtól (csak diéta, tabletta, inzulin) függ, hanem a szövődmények jelenlététől vagy hiányától.


Ügyeljünk a lábunkra!

Az aktív életvitelhez elengedhetetlen az egészséges láb. A láb ritkán javul meg magától, ráadásul állapota a korral is romlik. Gyakran látszólag kisebb kellemetlenségek később súlyosabb problémákat okozhatnak. Most itt csak a legfontosabb panaszokra utalunk.


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már mindenütt hallani. De valójában mi is az igazság? És mit tehetünk annak érdekében, hogy az édességek árjában ne süllyedjünk el szép csendesen?


Web Design & Development Prowebshop