Vírus-, baktériumfertőzés, beszédhiba - 3,5 éves kislány

Kérdés:  A kislányom 3,5 éves. Jelenleg vírus és baktérium okozta fertőzés miatt, itthon van. Egyik kérdésem, hogy ennek lehetnek-e, vagy vannak-e számára a jövőre kiható következményei?
A másik kérdésem, hogy a beszédfejlődése nem a megszokott formában történik, ugyanis az utóbbi hat hónapban jutottunk olyan szintre, hogy már mások is megértik szavait, amik inkább szótövek és távirati stílusúak, mint azt a folyamatos beszédnél megszoktuk. Felcseréli (pld. a három helyett "hámoly", kicsi helyett "csicsi" stb.) szavakban a betűket.
Több gondolat átfutott az agyamon ezzel a problémával kapcsolatban, de azt szeretném tudni, mi lenne az én feladatom a folyamatos odafigyelés, foglalkozás, beszélgetés, olvasgatás mellett. A logopédiai szakrendelést felkerestem, de az az érzésem, hogy - talán az új egészségügyi rendszer miatt - nem lesz elég ideje a szakembernek foglalkoznia vele. Az óvodában szintén olyan sok a nálánál idősebb, beszédhibás gyermek, hogy ott is csak havonta 1-2 alkalommal tudnának vele foglalkozni.
Meg szeretném előzni a komolyabb bajt, a tanuláshoz elengedhetetlennek gondolom a beszédet.
Kérem tanácsukat, mit tegyek?

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence   InforMed | Seprődi, B.
Válasz:  A legtöbb gyermekkori megbetegedést - az úgynevezett fertőzéseket - vírusok vagy baktériumok okozzák. Az esetek túlnyomó többségében a fertőzésekből maradvány nélkül meg lehet gyógyulni, emiatt nem kell aggódjon. Bővebbet természetesen csak a konkrét betegséggel kapcsolatban lehet jósolni.
Ami a gyermek beszédfejlődését illeti, a legjárhatóbb út mindenképpen a logopéduson át vezet. Az biztos, hogy a logopédus nem fog tudni annyit foglalkozni a gyermekkel, mint Ön szeretné, ezért fontos, hogy az ott kapott útmutatásokat követve minél többet törődjön gyermeke beszédének javításával. Ehhez azonban a logopédusukra kell támaszkodjon, hiszen ő az ilyen problémák esetében a megfelelő szakember.
2006-10-12 15:30:58
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop