Mit nem ehetek?

Kérdés:  Véralvadásgátló gyógyszert kell szednem - Warfarin. Mit nem szabad ennem?

| diéta, K-vitamin, véralvadás
| Balaicza, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Balaicza Erika főorvos 2013 ;18(júniusi)   InforMed

Válasz:  A magas K-vitamintartalmú ételekkel és italokkal kell leginkább óvatosnak lennie!
Különösen sok K-vitamint tartalmaznak - (csökkentik a véralvadásgátló hatást): tojás, máj saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, avocado, zöld tea. Arra kell törekedni, hogy a fenti ételekből egyenletesen fogyasszon!
Mérsékelten csökkentik a véralvadásgátló hatását a következő ételek: vaj, étolaj, répa, paradicsom, uborka, gomba, zöldbab, hagyma, borsó, kukorica, alma, narancs
Nem befolyásolják a véralvadásgátló hatását: húsok, hal, kenyér, burgonya, rizs, sajt, tej, tészta.
Szeszes ital: Fogyasztása általában nem javasolt, de az ünnepnapokon elfogyasztott egy pohár bor, vagy pezsgő nem okoz gondot. Nagy mennyiségű alkohol egyszeri fogyasztását mindenképpen kerülje!
Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Dr. Balaicza Erika (www.balaicza.hu)

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2013-06-23 07:06:56
| diéta, K-vitamin, véralvadás