DHA-mentes étrend

Kérdés:  Új-Zélandi előállítású Omega3 étrend-kiegészítő kivonatot forgalmazok. Egy kapszula 1000 mg halolajat tartalmaz, azon belül 180 mg EPA és 120 mg DHA. Egy vásárló azzal fordult hozzám, hogy természetgyógyásza csak EPA tartalmú kivonat szedését ajánlotta, mert a DHA ártalmas.
A férjem más területen orvos, de az InforMed cikkeit én is rendszeresen olvasom, különösen a témába vágó cikkeket, de erről még nem hallottam.
Van egyáltalán ennek az állításnak alapja?
Válaszát előre is köszönöm! (Székesfehérvár)

| koleszterin, omega zsírsav, omega zsírsav
| Balaicza, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Balaicza Erika főorvos 2013 ;18(júniusi)   InforMed

Válasz:  A lényeg az omega3 és omega6 közötti arány. A mai életmód mellett több omega6 jut be a szervezetbe, mint omega3, és talán ennek kompenzálására javasolta a természetgyógyász a tiszta omega3 szedését.
Az omega3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent a szervezetünkben az utóbbi pár évtizedben az egy huszadára! Sajnos azonban nem csak a mennyisége csökkent le, hanem a két esszenciális zsírsav (az omega3 és az omega6) aránya is felborult. Az ősidők 1:1-es aránya eltolódott 1:10, majd 1:30 arányra. Ez nagyon veszélyes lehet, ugyanis az omega3 zsírsavak két fajtáját, a DHA-t (dokozahexaénsav) és az EPA-t (eikozapentaénsav) az emberi szervezet nem tudja előállítani, úgyhogy kénytelenek vagyunk valahogy pótolni. Ez pedig fokozza a gyulladáskészséget és az érelmeszesedési hajlamot.
Egyensúly - erről szól az egész, és éppen ez az, ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega3 - omega6 egyensúly 1:1 és 1:10 között kellene, hogy legyen.
Dr. Balaicza Erika

Kapcsolódó cikkek a Koleszterin és más zsírok rovatban olvashatók.

2020-04-15 16:24:23
| koleszterin, omega zsírsav
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop