Epekő - A műtét okvetlen szükséges?

Kérdés:  51 éves, normál testsúlyú, egyébként egészséges nő vagyok. Egy uszodai fertőzésnek tűnő, hasmenéssel induló (majd az megszűnt) 2 hónapja fenn álló hasi puffadás és szélgörcsök, laza, világosabb széklet miatt 1,5 hónapig probiotikumos kezelést kaptam a háziorvostól.
Mivel a helyzet csak kissé javult, elküldött hasi ultrahangra, ahol epekövet állapítottak meg. A lelet minden tekintetben negatív, kivéve az epét.
Idézem: "Az epehólyag folyadékkal telt, benne egy 13 mm-es echodens képlet van, hangárnyékkal. Vélemény: cholelithiasis."
Epegörcseim nincsenek, sosem voltak, semmiféle táplálékra nem érzek különösebb panaszokat (bár mindig is aránylag egészségesen igyekeztem táplálkozni, kevés zsírral, sovány húsok, 1,5%-os tej, sok zöldség, gyümölcs).
A hasi puffadásos panaszaimat okozhatja epekő? Mindenképpen szükséges kivenni az epehólyagot vagy előtte lehet megpróbálkozni más alternatív módszerrel? Olvastam kőoldásosról is, bár tudom, hogy az lassú és nem mindig jár sikerrel.
Önnek mi a véleménye? Kicsit félek a műtéttől!

| epekő, epekövesség, epekÅ‘
| Balaicza, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Balaicza Erika főorvos 2013 ;18(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Puffadásának lehet oka az epekövesség, de ez még nem indok a műtéti eltávolításra. Tartson zsír- és fűszerszegény diétát – sok könyvet lehet venni ehhez ötletként. Továbbá igyon epehígító gyógyteákat – a patikákban többfélét is kaphat. Szedhet fekete retek cseppet is.
Egyéb ötleteket ebből a cikkemből meríthet: Epe-kő nélkül
Jobbulást kívánva, üdvözlettel:
Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés,
Homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
Életmód-tanácsadás, fitoterápia…
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
balaicza@balaicza.hu

Kapcsolódó cikkek az Epebetegségek (epekövesség, epehólyag gyulladás, daganat) rovatban olvashatók.

2020-04-15 16:25:28
| epekő, epekövesség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop