Implantáció?

Kérdés:  Erdekelne a velemenye a tekintetben miszerint (elsö) frontfogam potlasat szeretnem veglegesiteni, jelenleg ideiglenes potlas all fen, mert el kellett tavolitani a fogamat teljesen.
Hallottam az implantaciorol, amikor ugye nincs elsö fogak csiszolasa, de az honapokig tarto huzavona, es aki dolgozik, erre nem jut ideje.
Van masik lehetöseg is, hogy ne kelljen csiszolni az elsö fogaimat (pl. ragasztas, felcsavarozas), vagy csak az implantacio biztosit ilyen körülmenyeket? Egy implantacio hozzavetölegesen mennyibe kerül? Mennyivel jobb, tartosabb mint egy normal korona, hiddal felteve (az pl. mennyi idöt vesz igenybe)? Ön melyik lehetöseget javasolna?

| fogpótlás, implantátum, fogsor
| Kiss, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Balaicza Erika főorvos 2012 ;17(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Az implantátum korszerű, bár költséges (általában 200.000 Ft-nál kezdődik), műtéti beavatkozás szükséges hozzá, néhány hónapig ideiglenes fogpótlást kell viselnie, viszont a szomszédos fogak épen maradhatnak és ha minden jól megy, az implantátum hosszú évtizedekig úgy viselkedhet, mint a saját foggyökér. Esztétikailag és mechanikailag is szép eredmény érhető el, ha ehhez a feltételek (tökéletes szájhigiéné, megfelelő csontminőség, ínytípus stb.) adottak.
A normál híd is készülhet különféle anyagokból, ára ennek megfelelően akár az implantátum árát is megközelítheti, de általában annál olcsóbb. Hátránya lehet még, hogy a lecsiszolt fogaknak a preparáció során vagy később gyökérkezelésre lehet szüksége, illetve a fém alapú hidak esetében az esztétikai hatás nem minden esetben tökéletes. Előnye viszont, hogy viszonylag hamar elkészíthető (ideális esetben akár 1 héten belül), és ha a környező fogak már tömöttek, nem épek, vagy kedvezőtlen állásúak, ezt a híd készítésével egy füst alatt korrigálni lehet és így a mosoly vonala előnyösen változtatható. (A szomszéd fogakat persze a többi pótlás esetében is lehet korrigálni, de az nyilván plusz költséggel jár). Tartós megoldás, de egy sikeres implantátumhoz képest nagyobb eséllyel lehet szükség a cseréjére az élet során.
Ha még nem biztos benne, melyik megoldást választaná, ún. adhezív híddal lehetséges hosszú távú ideiglenes jelleggel pótolni a hiányzó fogat. Ilyenkor nem, vagy csak minimálisan kell a fogakat preparálni, és ha esetleg később mégis implantátumot választ, a ragasztott híd egyszerűen eltávolítható és az eredetihez nagyon hasonló állapot áll helyre. Hátránya, hogy az előbbiekhez képest kevésbé esztétikus, nem annyira tartós megoldás. Árában a hagyományos hídhoz hasonlít, akár egy vagy két ülésben elkészíthető, könnyen javítható.
A döntésében segíthet, ha megfontolja a következő kérdéseket: mennyire fontos Önnek az elkészült pótlás esztétikai megjelenése, tartóssága, az elkészítéssel járó idő és kényelmetlenség, a pótlás ára, valamint, hogy a szomszédos fogak jelenlegi állapotán mennyire szeretne változtatni.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2013-06-13 07:41:17
| fogpótlás, implantátum, fogsor
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop