Sárgabarackmag

Kérdés:  Kíváncsi vagyok a véleményére. A férjemmel sokat vitatkozunk a sárgabarackmag fogyasztásról. Ő meg van győződve arról, hogy ez egy csodaszer, nekem fenntartásaim vannak a ciántartalma miatt.
Tényleg a héja tartalmazza a ciánt, ha azt leszedetem vele, akkor nem ártalmas? Nem szeretném, hogy egy újabb "csodaszer" miatt megbetegedjen!
Köszönöm válaszát!

| vitaminok, barackmag, cián
| Balaicza, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Balaicza Erika főorvos 2013 ;18(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A B17-vitamin molekulában két rész cukor, egy rész benzaldehid és egy rész cián van, melyek szorosan összekapcsolódnak. A cián erősen mérgező, azonban ebben a természetes állapotában vegyileg nem reagál, és semmiféle hatással nincs az élő szövetekre.
Másik hasonló ciántartalmú vegyület a B12-vitamin, ciano-cobalamin. Ez sem mérgez, noha van benne cián, csak olyan kötésben, amitől nem mérgez, viszont a cobalamin hatását, felszívódását javítja.
A klórgáz szintén halálos, de amikor nátriummal létesít kötést, nátrium-kloridot képezve, egy ártalmatlan vegyület, só jön létre.
Az élő szervezetben csak egyetlen vegyület képes felszabadítani a ciánt a B17 molekulából, a bétaglükozidáz enzim. Amikor a B17-vitamin víz jelenlétében érintkezésbe lép ezzel az enzimmel, nem csak a cián, hanem a benzaldehid is felszabadul mely önmagában is igen mérgező. Ám ez az enzim igen kis mennyiségben van a testünkben, csak a rákos szövetekben van nagy mennyiségben: szintje a környező normális sejtekben mérhetőhöz képest több mint százszorosát is elérheti.
Ennek eredményeképpen a B17-vitamin a rákos sejtek területén bomlik el, mérgező tartalmát a rákos sejtek területén engedi szabadon, és máshol nem!
Csak személyes megjegyzés: imádtam gyerekkoromban a barackmagot, rengeteget ettem belőle, és hát azóta már sok évet megéltem…
Üdvözlettel: dr. Balaicza Erika

Kapcsolódó cikkek a Vitaminok, ásványi anyagok rovatban olvashatók.

2013-08-31 05:32:55
| vitaminok, barackmag, cián
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop