Depresszió - Mikor beszélünk függőségről?

Kérdés:  Mikor alakul ki a gyógyszerfüggőség? Én 1 éve szedek depresszió ellen gyógyszereket: Elontrilt, Mirzatent, Kventiaxot és a vérnyomásomra Concor 5 pluszt. Gyógyszer nélkül már nem tudok aludni, 4-szer próbáltam letenni a gyógyszereket kezelőorvosom tudta nélkül, de nem sikerült, mert rosszul lettem. Elontrilbol 300 mg - reggel 1, Kventiaxból 100-100-200 mg, Mirzaten este 30 mg, Concorn reggel 20 mg.
Lehet, hogy már függő lettem? Már gyógyszer nélkül nem tudok meglenni.
24 éves anyuka vagyok, egy éve kezdődött a depresszióm, 15 éves koromba is ezzel a betegséggel kezeltek.
A hátteréről annyit szeretnék mondani, hogy férjem, apukám alkoholfüggő, sajnos ebbe születtem bele. A gyógyszereket már 1 éve szedem.
Most jelenleg jól érzem magam, csak az aggaszt, hogy túl könnyedén veszek mindent, és nem ráz már meg semmi rossz hír. Akkor jöttem rá, amikor a nagynéném meghalt, és nem rázott meg, nem tudtam gyászolni és sírni, normális ez? Én már belefáradtam mindenbe, ezért nem foglalkozok már semmivel, nem idegeskedek, nem törekszem semmire, nincs célom, tervem, jövőm, csak egy érdekel a világon, hogy a kisfiamat fel tudjam nevelni, aki most négy éves.
Egyszerűen nem értem, hogy miért gondolkodok így. Kezelőorvosom is mondta, hogy fejlődnöm kell és újra meg kell tanulnom valamit, csak nem tudom, hogy mit, mert nem hallgattam meg, elmosolyodtam és otthagytam. Ezzel lezártam a beszélgetést, most már bánom, hogy nem hallgattam meg, hogy elutasítottam a segítséget, mit tegyek? Most már rájöttem, hogy meg kell változnom, csak nem tudom, hogyan kezdjem? Nem szeretek beszélgetni, társaságba járni.
Szeretném az Ön véleményét is kikérni, ilyen maradok, vagy lehet még változtatni rajtam? Miért gondolkodok még így, amikor jó a kedvem, vidám vagyok, tele vagyok energiával, feldobottnak érzem magam, és mégis ilyen életfelfogásom van, én ezt nem értem. A kezelőorvosomnak nem merek beszélni róla, mert személyesen kell beszélgetni vele, és az nem megy. Édesanyámmal sem tudok ilyen dolgokról beszélgetni, sem a testvéreimmel, sem a többi családtagokkal, mert nem tudok az érzéseimről beszélni, így még azt sem tudják, hogy gyógyszereket szedek.

| depresszió
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(júniusi)   InforMed

Válasz:  Leveléből és a gyógyszereiből ítélve nem hiszem, hogy depresszió a betegsége, vagy nemcsak az, annál súlyosabb. A felsorolt gyógyszerek nem okoznak függőséget, el lehet hagyni őket, persze orvos utasítására és nem saját elhatározásból, mert ha nem gyógyult még meg a betegsége, akkor visszatérhetnek a tünetek. Mivel vélhetőleg valamilyen pszichiátriai betegség miatt kell szednie (pl. a Kventiaxot, nem javasolnám, hogy hagyja el, feltétlenül tartsa be orvosa utasításait, lehet, hogy hosszabb ideig kell majd szednie).
Bármennyire is azt írta, hogy nem szeret beszélgetni, gyógyszeri és betegsége börtönéből csak úgy jöhet ki, ha beszél az érzéseiről, ezt egy rehabilitációs-pszichoterápiás folyamatban is megteheti, ha egyedül, vagy egyéni terápiában nem megy.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2009-07-13 15:54:50
| depresszió

Web Design & Development Prowebshop