Kényszermozgás

Kérdés:  21 éves lány vagyok, rendszeresen húzogatom a vállam, rángatom a fejem, csavargatom a csuklóm, taperolom az arcom, főkent a szememet dörzsölöm, ropogtatom a csontjaim, és egyéb furcsa mozdulatokat teszek.
Egész életemben próbáltam úgy tenni, mintha ezek nem jelentenének semmit, mert olyan érzés, mintha meg tudnám állni, hogy ne tegyem meg. Lehet is leplezni ezeket valamennyire, mert ilyen mozdulatokat más ember is tesz, csak a gyakoriságuk miatt feltűnőek. Próbáltam már, hogy ne tegyek ilyen mozdulatokat, egy ideig megy, de nagyon idegesítő. Nem hiszem, hogy ez valami lelki eredetű probléma, mert már általános iskolás koromban is voltak ilyen problémáim.
Ennek milyen okai lehetnek? Milyen orvoshoz lehetne fordulni, ahol az ilyen típusú dolgokat komolyan veszik? Tapasztalatom szerint, ha nem látványos probléma valami, akkor elhessentik az embert valami álmagyarázattal, pedig ezeket a mozdulatokat meg kellene szüntetni, egy csomó mindent megnehezít, és már másoknak is feltűnt.
A nyakam 8 év óta folyamatosan fáj, ezzel fordultam már orvoshoz, de mivel nem találtak semmit a röntgenen, ezzel fel is adták. Nem tudom, hogy a nyakfájás meg a mozdulatok összefüggnek-e. Ezek a mozdulatok néha nagyon gyakoriak, minden pár másodpercben valamelyik, néha meg sokkal ritkább, de pár óránként biztosan vannak. Egy újabb tünet, amit szintén nem tudok, hogy összefügg-e, vagy esetleg más probléma, vagy csak én képzelem: az utóbbi egy évben azaz érzés jött elő, mintha valami teniszlabda feszítene a torkomban, és erre az a rossz szokás alakult ki nálam, hogy nyomogatom a gégém, de nagyon erősen, és félek, hogy el fogom törni. Az is eszembe jutott most, mások hívtak fel rá a figyelmet 10 éve, hogy a számnak az egyik fele nem mozog teljesen, amikor beszélek, mintha le lenne bénulva, de nincs, mert elvileg tudom mozgatni, tükörben megfigyeltem, ha akarom, akkor megy.
Kihez kellene ezzel fordulni, gondoltam neurologushoz, de nem tudom.
Köszönöm válaszát!

| stressz, kényszermozgások
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Fordulhat neurológushoz is, de a leírt tünetek nagy valószínűséggel a belső lelki feszültségét csökkentő mozdulatok, amiket ha tudatosan visszafog, akkor nagyon ideges lesz, ezért inkább pszichiáter a megfelelő szakember. Nem tartom valószínűnek, hogy a nyakfájásával összekapcsolhatók ezek az akaratlan mozgások, hacsak úgy nem, hogy a nyakfájása is a feszültség miatti izomfeszülés miatt van.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-09-23 22:20:46
| stressz, kényszermozgások
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop