Kényszerbetegség gyógyítása

Kérdés:  18 éves családtagom kényszerbeteg. Nem tud elkészülni, nem ér időre el sehova. Egy reggeli elkészülés 3 óra. Ebből 40 perc tusolás, testápolás, hajszárítás, körömápolás, 15 perc fogmosás, ruha kiválasztása, átöltözés.
Ha elkészült, már régen elkésett. Bepánikol, kapkod, nem hajlandó buszra ülni, taxit hív, 15-20 percig várakoztatja a taxit. Néha ráébred, hogy nem készült fel a taxi kifizetésére, és azután telefonálgat, hogy hogyan rendezi.
Már több pszichológusnál volt. Az első nem ismerte fel, hogy kényszerbeteg. Sima közös családi terápiát javasolt. Nem jött összeg a szülők elfoglaltsága miatt.
A második szakember volt, de furcsa elvekkel. Csak akkor lett volna hajlandó gyógyszert felírni, ha a gyerek is akarja. Először nem akarta, nem is írt gyógyszer. Harmadik alkalommal beleegyezett a gyerek a gyógyszer szedésébe, fel is írta az orvos, de egyszer-kétszer beszedte azután nem. Nagyon lazán kezelte az orvos az ügyet, abba is maradt az egész.
A gyerek még magának sem vallja be, hogy beteg, és orvosi segítségre van szüksége. Éjszakába nyúlóan fent van, reggel nem tud felkelni, és örökké fáradt. Nincs ott a figyelme a tanulásnál, lusta, nem halad semmire, pedig az általános iskolában nagyon jó tanuló volt. Az érettségije 3,8-as átlagú volt, hajrában tanult. A négy éves munkája közepes volt, nem követelték meg a tanárok a fegyelmezett munkát, el is lazsálta.
Mi a kigyógyulás módja? Hová kell fordulni, ahol keményen megkövetelik tőle, hogy mit kell csinálni? Így, amit csinált eddig, nem lehet élni. Hogyan fog megfelelni a továbbtanulásnál? Ki fogja elnézni neki a késéseket, a hiányzásokat? Milyen pályára lesz így alkalmas? Humán beállítottságú, a nyelvek jól mennének neki, ha tanulna, jó érzéke van hozzá. Kicsit tanul, azután megmagyarázza, hogy felesleges sokat tanulni.

| kényszerbetegség, kényszertünetek, gyógyszeres kezelés, pszichoterápia, családterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(októberi)   InforMed

Válasz:  Levele alapján azt látom, hogy nehéz lehet egy kényszerbeteg családtagjának lenni. Nem tudom, milyen rokoni kapcsolatban van a beteggel, de azt érzékelem, hogy fogyóban a türelme, és indulattal van a beteg felé és az eddigi kezelők felé is. A kényszerbetegség gyakran hosszadalmas lefolyású, nehezen kezelhető kórkép, még akkor is, ha az összes résztvevő, beteg, család, kezelőorvos nagyon komolyan veszi. Gyakran sajnos más komoly pszichés betegség bevezetője is lehet. Elsősorban pszichiáter tudja diagnosztizálni és kezelni, a módszerekben lehetnek nagy különbségek, ami a szigorúságot és eredményességet illeti. Ha az ambuláns kezelés nem hoz elég eredményt, szóba jöhet kórházi, klinikai kezelés, kivizsgálás is.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-10-16 20:45:48
| kényszerbetegség, kényszertünetek, gyógyszeres kezelés, pszichoterápia, családterápia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop