Antidepresszánsok hatékonysága

Kérdés:  Az antidepresszánsokról (én a Zoloftra gondolok) sok pszichiáter azt állítja, hogy hosszan tartó szedésük után sem alakul ki hatásvesztés, és nem veszti el az elején adott aktív hatását az évek/évtizedek ideje alatt, persze vannak más pszichiáterek, akik ennek ellenkezőjét mondják.
Persze többségben vannak azok az orvosok, akik azt állítják nem veszt a hatásából, és nincs hozzá szokás. Akkor a lényegre is térnék doktor nő! Találtam egy internetes oldalt, és ott olvastam egy cikket: Az oldal címe: https://elmedoktor hangulatzavarok-depresszio-mania/hangulatjavitok-ssri.hu/ - "Meddig hatékony egy antidepresszáns? - Az antidepresszánsok egy ideig hatnak, utána elkezd csökkenni a hatékonyságuk, a szervezet megszokja őket. Ennek magyarázata, hogy azaz idegsejt, amelyiken a receptor van érzékeli a megemelkedett szerotonin szintet és védekezésképpen csökkenti a membránban lévő receptorok számát. Így újra kialakul a szerotonin hiány. Ebben az esetben más hatásmechanizmusú antidepresszánsra kell áttérni."
Ebben kérném a segítségét, valóban így van, és évtizedek múltán hatását vesztheti?

| antidepresszánsok hatása hosszútávon, gyógyszerváltás
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Nem ismerem az Ön által idézett cikket, és nincs olyan tapasztalatom, hogy évtizedekig kezeltem volna egyfajta antidepresszánssal valakit. Szerintem is időnként érdemes váltani és törekedni arra, hogy a páciens ne csak gyógyszeres kezelést kapjon, hanem életmódváltás, lehetőség szerint pszichoterápiás kezelés is kiegészítse a gyógyszerest.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerek rovatban olvashatók.

2009-12-08 13:35:50
| antidepresszánsok hatása hosszútávon, gyógyszerváltás
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop