Depresszió - Baráti segítség

Kérdés:  Van egy 18 éves barátom, aki 3 éve egyedül él. Szülei külföldön élnek/dolgoznak, és egy évben csak 1-2 hónapot töltenek idehaza. Ennek negatív hatása természetesen szembetűnően jelentkezik a barátomon. Általában morcos, könnyen megsért mindenkit, a hangulata naponta változó, hol fent, hol lent. Saját bevallása szerint is depressziós, gyakori gyomorfájásokkal.
Ha a szülők itthon vannak, talán még rosszabb a helyzet, azt mondja, szinte megfullad a jelenlétükben. Megbocsátani nem tud, pedig akar. Jobban érzi magát, ha a szülők nincsenek vele, és ezt meg is mondta nekik. A szülők pénzzel próbálják ellensúlyozni a dolgot, mindene megvan, ház, kocsi stb., de ő is tudja, hogy ez mit sem ér.
A lelke romokban, egyre nehezebben viseli. Persze orvosi segítségről hallani sem akar. Én nem bírom nézni a szenvedését.
Kérem, adjon tanácsot, milyen irányban indulhatnánk el?
Köszönettel!

| depresszió, hangulatingadozás, segítség, veszélyeztető állapot
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Megértem, hogy rossz nézni, ha valaki bajban van, és nem kér a segítségből. Így ahogy most leírta, elmondta már neki? Hogy milyen hatással van Önre a viselkedése? Mint barát annyit tehet, hogy biztosítja a fiatalembert a segíteni-akarásáról, vár, kéznél van, ha kell, esetleg otthagyja nála egy pszichológus vagy pszichiáter telefonszámát. Kivételes esetektől eltekintve nem erőltethető senki sem orvoshoz, ha nem akar, és ha nem áll fenn közvetlen veszélyeztető állapot. Ilyenkor azért érdemes megkeresni a potenciális szövetségeseket, nagymama, nagynéni, testvér, barátnő, iskolatárs, jó, ha tudnak egymásról, és ha kialakulna ez a veszélyhelyzet, tehetnének konkrétan is valamit.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2009-12-21 16:21:09
| depresszió, hangulatingadozás, segítség, veszélyeztető állapot
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop