Szorongás - 20 éves férfi

Kérdés:  20 éves férfi vagyok. Egész kicsi korom óta (próbáltam rájönni mikortól, de nem tudom) állandóan izzad a tenyerem, a lábam és a hónaljam. Egy pár hónapja a hónaljizzadás visszaesett, sokkal kevesebbet és ritkábban izzad, de a tenyerem és a lábam mindig izzad, mikor ébren vagyok.
Az izzadás nem vitaminhiány, hanem szorongás miatt van. Ezt azért gondolom nyilvánvalónak, mert amikor elkezdődik, akkor a kezemen végigfut egy áramlat, egy érzés, amit nem igazán tudok leírni, egy félelemhullám és utána jön az izzadás. Ha alszom, vagy pihenek, relaxálok és nem gondolok a mindennapi teendőkre, akkor nem annyira erős az izzadás.
Én úgy gondolom, ez a sok gyerekkori kudarcélménytől lehet, mert félek az olyan helyzetektől, amik ügyességet, koncentrációt, gondolkozást követelnek meg. Úgy gondolom, amiatt, hogy féltem a kihívásoktól és sok játékban nem voltam jó, csúfoltak kövérségem miatt kiskoromban, azok a kudarcélmények belém vésődtek és még mindig ez a kép van magamról, úgy érzem, hogy megrekedtem azon a szinten és nem nőttem fel.
A legenyhébb szorongásos tünetem az izzadás, de 2 esetben volt hasmenés, gyomorgörccsel, gyakran van hasmenési, vizelési ingerem és gyomorégésem, ha megyek valahová ahol sok ember van, és szégyent vallhatok (pl. bulik, közintézmények, bankok). A piacok nem zavarnak. Attól is félek, hogy beszélgetések alkalmával egyszer csak leblokkolok és nem tudok már miről beszélni (egész kicsi koromban élénk gyerek voltam, hamarabb tanultam meg járni mint a legtöbb gyerek, sokat beszéltem, de aztán volt 1 fordulópont ami után lassú, óvatos, csendes gyerek lett belőlem, lehet, hogy amikor először megtapasztaltam a félelmet, annyira megijedtem tőle, hogy megváltoztam).
Utánanéztem és a depresszív szorongásfajta az, ami a legjobban leírja az állapotomat. Arra is gondoltam, hogy gyerekkoromban volt 1 vagy több hiba, bűn, amit nem tudtam magamnak megbocsátani, és így büntetem magam, tudat alatt. Sokáig próbáltam bűn nélküli életet élni, Jézus volt a példaképem. Féltem a rossz, vagy erkölcstelennek tartott dolgoktól (pl. amikor kipróbáltam a cigit, elkezdtem remegni és erősen izzadni). Azt hittem, hogy ha paráználkodok, akkor meg fogok halni azon nyomban. Ezeket tudatosan hülyeségeknek tartom, de tudat alatt mégis befolyásol. Szeretnék megszabadulni szorongásomtól, amint lesz időm, elmegyek egy szakemberhez, de nem szeretnék gyógyszert szedni, ugyanis nagybátyám is szorongással küszködött és a gyógyszerek mellékhatásaiba halt bele.
Izomremegésem is állandóan van kis mértékben, de fizikai megterhelés után erősen jelentkezik. Ez is a szorongás miatt van?
Kérem, mondjon véleményt arról, hogy jó nyomon indultam-e el? Továbbra is az legyen a célom, hogy kibéküljek magammal, és ne kelljen megfeleljek senkinek?
Válaszát előre is köszönöm!

| szorongás, lelki eredetű testi tünetek, pszichoterápia, lelki eredetű testi tünetek
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Amit oly szépen és érzékletesen leír azok valóban a szorongás különféle testi tünetei és már olyan régóta szenved tőlük, hogy az idejét sem tudja mióta. Gyerekkori szorongásai átmentek felnőttkori szorongásba, egyetértek azzal, hogyha változtatni szeretne ezen akkor terápiára van szüksége. Pozitív jelnek tartom, hogy önreflexióra képes, ez segíteni fogja a pszichoterápiában, gyógyszeres kezelés ezen lényegében keveset segíthet. Kitartást és türelmet kívánok.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-12-21 16:21:09
| szorongás, lelki eredetű testi tünetek, pszichoterápia

Web Design & Development Prowebshop