Szülés utáni megváltozott viselkedés

Kérdés:  9 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Sajnos nem volt problémamentes a terhességem, a koraszülés veszélye állt fent, de hála istennek időre, és egészségesen született a fiam. Szülés utáni depresszió alakult ki nálam (ezt azóta is kezelik), nem tudom, hogy a sok terhesség alatti aggódás miatt vagy a hormonok voltak-e a felelősek ebben.
A jelenlegi problémám az lenne, hogy ideges, feszült és elutasító vagyok a férjemmel. (A fiamat szeretetben nevelem, és ezt a mostani problémámat nem mutatom előtte, így szerencsére kiegyensúlyozott baba, erre mindig is nagyon ügyeltem.) Mindig is örültem és büszke voltam arra, hogy megértő, támogató, szerető férjem van, és én is szeretem őt, de valami változott. Sokszor veszekedést provokálok, vagy csúnyán beszélek vele, amire nem vagyok büszke. Mindig belekötök, amit Ő már érthető módon nehezen visel.
Nem tudom, miért van ez, hiszen minden vágyam, hogy boldog családban neveljem a gyerekünket. Újabban meggyőződésem, hogy már nem szeret, és talán meg is csal, ezt olyan szinten bebeszélem magamnak, hogy szenvedek tőle. Okot nem adott, hogy ezt higgyem, de én valami miatt csak a rosszat látom. A szexet sem kívánom már úgy. Állandóan arra gondolok, hogy el kellene válnom, volt, hogy már el is küldtem, de 2 nap után kibékültünk.
Tehát összefoglalva csak a rosszat látom, mindenért őt hibáztatom, állandóan feszült vagyok. Egyre jobban elhidegülünk egymástól, de én még sem tudom kontrollálni magam. Lehet, hogy kevés lett az önbizalmam, az önbecsülésem a szülés után, ami érthető is + 20 kg súlyfelesleggel (még nem sikerült leadni). Lehet, hogy magammal nem vagyok elégedett, és emiatt bántom a férjem, rajta vezetem le?
Köszönettel egy aggódó anya és feleség.

| szülés után, depresszió, gyógyszeres kezelés, pszichoterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Leveléből arra következtetek, hogy szülés utáni depresszió miatt kezeli valaki, feltételezem csak gyógyszerrel és közben nemcsak gyógyszeres kezelésre lenne szüksége. Az elégedetlenség, az önbizalomhiány, a feszült provokatív viselkedés ugyanannak a problémának a másik oldala, mindez Önben lakozik, tehát az egész embert kellene kezelni nemcsak a depresszióját. Érdemes lenne pszichoterapeutához fordulni.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2009-12-22 23:30:00
| szülés után, depresszió, gyógyszeres kezelés, pszichoterápia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop