2,5 éves lányom fél, felriad éjjel

Kérdés:  Nagyobbik lányom 2,5 éves. Tervezett gyerek, akit 1 héttel túlhordtam (de csúnya egy kifejezés), indították a szülést, majd sürgősségi császár lett belőle, mert leesett a gyerek szívhangja az összehúzódásokra. Sikertelen volt a szoptatás is, 2 hét után kapta a pótlást, szerintem akkor nyugodott meg.
Szépen fejlődött, problémamentesen. Nagyon korán beszélt, járni 14 hósan kezdett. Mozgása mindig suta volt, mindemellett bátortalan. Játszóterezések alkalmával többször elengedtem, hogy vigyázó tekintetem mellett had próbálja ki önmagát, de ez nagyon nem ment. Képtelen volt megvédeni magát, a lapátját úgy vette el tőle egy másik gyerek, hogy ő meg sem mukkant. Nekem sem szólt, nem is sírt. A lépcsőn még 2 évesen is ülve jött le és szinte minden, ami új, ismeretlen, nehézséget jelent neki.
3-4 hónapja az éjszakák is katasztrofálisak lettek. És ezért írok. Felsikít 4-5-ször éjjel, nem mond mást, csak azt, hogy anya, anya, anya. Sikít, majd sír, belehúzza magát. Nyugodt hangomra többnyire megnyugszik, 50% eséllyel vissza is alszik. Tegnap próbáltam vele beszélni erről, hogy ha felébred, ne sikítson stb., erre ő azt a választ adta, hogy megijedtem valamitől. További kérdéseimre (nagy szünetekkel) azt is elmondta, hogy éjjel valaki, egy gyerek (!) bejön hozzá, kék pólóban van és fellöki. Tovább nem jutottunk.
Mi ez? Hogyan kezelhető? Mi a helyes szülői válasz erre? A gyerek a testvérével alszik egy szobában, általában behajtott ajtó mellett.
Várom válaszát!

| éjszakai felriadás, szorongás, gyermekpszichológus
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Kétségtelenül valamitől nagyon fél a gyermeke, ezt komolyan kell venni. Lehet körülötte, de akár a családban is olyan feszültség, amit magára vesz, jelez. Érdemes lenne gyermekpszichológussal beszélnie.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-12-22 23:30:00
| éjszakai felriadás, szorongás, gyermekpszichológus

Web Design & Development Prowebshop