Depressziós a 9 éves fiam?

Kérdés:  9 éves fiam gyakran panaszkodik különböző fizikai fájdalmakra, amik valójában nem lehetségesek. Például torokszorításra, nyelési nehézségre, fejfájásra, szívfájásra - én azt gondolom, hogy a figyelmet akarja felhívni magára, vagy depressziós lenne 9 évesen? A világon mindene megvan, megkap mindent, amire vágyik. Problémás a magatartása az iskolában és itthon is. Csúnyán, és tiszteletlenül beszél a felnőttekkel és a testvérével is.
Gyakran érdeklődik a halálról és fél tőle nagyon, van, amikor sírva fakad, és csak nehezen mondja ki mi a baja, amitől fél.
Este nem hajlandó egyedül aludni.

| lelki eredetű testi tünet, szorongás, halálfélelem, elalvástól való félelem, gyermekpszichológus, lelki eredetű testi tünet
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  A felsorolt tünetek és panaszok nem elegendők a diagnózis felállításához, de ahhoz bőven, hogy szorongás, félelmek és a magatartászavar miatt gyermekpszichológust keressenek fel. Iskolapszichológust vagy Nevelési Tanácsadó pszichológusát ajánlom. A megfelelő pontos diagnózis felállítása után fontos, hogy ezeket a panaszokat kezeljék még gyermekkorban, mert magától nem fog elmúlni, átalakulhat később felnőttkori szorongásos betegséggé.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-01-10 15:34:59
| lelki eredetű testi tünet, szorongás, halálfélelem, elalvástól való félelem, gyermekpszichológus

Web Design & Development Prowebshop