Bipoláris neurózis várható gyógyulása

Kérdés:  36 éves férfi vagyok, 3 gyermek édesapja. 3 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam bipoláris neurózist szociális fóbiával társulva. A szociális fóbia általam igazolt, hiszen 3 gyerek nevelése nem egyszerű dolog a mai világban. Szegény családban nőttem fel, és tudom mi a különbség jólét és szegénység között. A bipoláris neurózis egy jó kérdés, azt sem tudtam, hogy létezik.
Az előzményemhez hozzátartozik, hogy édesanyámat, aki azóta elhunyt, az OPNI-ban is kezelték. És akkor jött a gyógyszerpróba: Paretin - nem igazán hatásos nálam. CYMBALTA: eddig jó volt. A Cymbalta, ha nem is tökéletes, de nincsenek családi veszekedések (idáig nem voltak, de mostanában inkább előfordul).
A Cymbaltához hozzá lehet szokni? Idő közben kipróbáltuk a doktornővel az Elontrilt. A doktornő azt mondta, hogy ahány ember annyiféle gyógymód. Már az első héten éreztem hogy nem az igazi, de az ilyen gyógyszereknél legalább 3 hetes szedés hozza meg a kívánt eredményt. Hát nem vált be, sőt. Már a szedés ideje alatt voltak áramütésszerű érzéseim, néhány pillanatnyi időtartalmúak, amit csak akkor vettem észre, amikor vége volt.
A másik tünet, hogy járáskor, amint leér a talpam, zsibbadás indul felfelé és járásbizonytalanságot okoz. (EEG-vizsgálat eredménye negatív.) Ez nem lenne probléma, ha a gyógyszer szedésének elhagyásával elmúltak volna.
Az Elontril abbahagyása után visszatértem a Cymbaltához, ami majdnem az igazi. De, mint nagycsaládos ember a sok elfelejtett dolog között sajnos a gyógyszer is kimarad néha. Hamar rájövök hisz második, harmadik napon már ingerlékeny leszek, és előjönnek ezek az áramütésszerű érzések, amik az Elontril szedése óta megmaradtak, előtte nem voltak.
A bipoláris neurózis egy lappangó betegség is lehet, amit egy stresszes időszak is aktiválhat? Elmúlik valaha, vagy életem végéig szednem kell a gyógyszereket? Az elontril szedése óta áramütésszerű érzések (úgy érzem, hogy az agyból indul ki, és végighalad az egész testen fentről lefelé). Amíg érzem, megszűnik a külvilág, és ha sokáig tartana kommunikálni sem lennék képes. Elmúlnak valaha? Felírtak még Frontint 0,5 mg alvás problémák enyhítésére, de ha minden felírt gyógyszert be is veszek, akkor sem biztos, hogy nem úgy kelek, hogy mindem izmom fáj.
A doktornő azt mondta, hogy ezek neurológiás izomfájdalmak elvileg megszüntethetőek. Lehet, de sajnos nem sikerült, és ezek a főleg nyaki és háti izomfájdalmak, amik nem a rossz alvófelület miatt vannak, sajnos megkeserítik az életemet. Tehát az alvás nem olyan mély, hogy ki is pihenjem magam. Mostanában úgy alszom, hogy 2x0,5 mg Frontin, 1x60 mg Cymbalta és 1x150 mg MYDETON (idegrendszeren keresztül ható izomlazító) van bennem, amit még deréktáji fájdalmakra kaptam. Szóval ezen három gyógyszer együttes esti szedése úgymond garantálja a másnapi jókedvet és közérzetet. Feltettem egy pár kérdést, de az lényeges lenne, sőt örülnék neki, ha nem sablonos választ kapnék (konzultáljon kezelőorvosával), hanem hogy mik a kilátásaim, vagy mi lehet a pontos betegség és gyógymód, vagy tünetmentesség?
Előre is köszönöm!

| bipoláris zavar, gyógyszerváltás, hosszútávú prognózis, pontos diagnózis
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  Azt olvasom, hogy 3 éve kezelik bipoláris zavar miatt (bipoláris neurózis az elírás lehet, ilyen betegség nincs), van egy orvosa, aki figyel magára, gyógyszeresen jól beállítja, változtat is rajta és el is magyarázza, hogy mi a betegsége kezelése, tehát hogy egyéni reakciók várhatók. Sajnos csalódást kell, okozzak Önnek, ha azt várja, hogy én látatlanban, az Ön ismerete és vizsgálata nélkül precízebb és célravezetőbb megoldást tudok, mint a kezelőorvosa. A fő kérdése, hogy elmúlik-e valaha a betegsége, szintén szoros orvos-beteg kapcsolatban oldható fel, és mivel tudom, hogy ez nagyon fontos kérdés, felelőtlenség lenne általánosságban válaszolnom. A Cymbaltához nem lehet hozzászokni, de gyógyszert változtatni mindig óvatosan érdemes.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2010-02-08 22:40:24
| bipoláris zavar, gyógyszerváltás, hosszútávú prognózis, pontos diagnózis
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop