Öntudatlanság ébredéskor

Kérdés:  3 hónapja komoly érzelmi traumán estem át - pontosabban esem át. Ennek fizikai tünetei is folyamatosan jelentkeznek (nyelési nehézség, szívem félreüt, a szemidegem rángatózik), amik miatt nem aggodalmaskodtam, betudtam a folyamatos lelki stressz mellékhatásának.
Mostanában egyre gyakrabban fordul elő azonban, hogy éjszaka felébredek, és jó néhány másodpercig nem tudom, hol vagyok, egyáltalán, azt sem - és ez a zavaró, hogy ki vagyok. Lassan kerülnek csak helyükre a dolgok, a környezet, a körülmények. Például, ha telefoncsörgés ébreszt, előfordul, hogy úgy veszem fel, hogy a kijelzőről nem tudom beazonosítani a hívót - még ha az a tulajdon férjem is. Bár hívó neve ismerős, semmi konkrétum nem ugrik be.
Korábban ilyen sosem történt velem, legalábbis nem emlékszem rá. Nem tudom, hogy ez természetes velejárója-e egy-egy alvási fázisból való ébredésnek, vagy tényleg kezd elmenni az eszem? Talán ártalmatlan dolog az egész, mindenesetre rémisztő állapot, hogy az ember fekszik a sötétben, és nem tudja, hogy kicsoda, térben és időben sem tudja magát elhelyezni. Ez az állapot persze átmeneti, úgy saccolom, legfeljebb 1 perc alatt észhez térek. Ha csak egy ártalmatlan és természetes tünet miatt zavartam, elnézését kérem.
Köszönöm, egy 33 éves nő.

| stressz, lelki eredetű testi tünetek, tájékozódási zavar, szakorvosi vizsgálat, lelki eredetű testi tünetek
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Nagyon sok egyéb körülmény, vizsgálat eredménye hiányzik számomra, hogy felelős véleményt adhassak, de egyáltalán nem gondolom, hogy ártalmatlan tünetről lenne szó. Leírja a folyamatos stressz tüneteit, de arról nem ír, hogy ezzel foglalkozik-e, kezeli-e valaki, igyekszik-e védeni magát a káros hatásokról. Fogja fel ez utóbbi, írásra késztető tünetét a szervezete, teste jelzésének, hogy tűrőképessége határára érkezett, valamit tenni kell, hogy ne omoljon össze. Szakember felkeresését javaslom.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-02-17 15:26:35
| stressz, lelki eredetű testi tünetek, tájékozódási zavar, szakorvosi vizsgálat

Web Design & Development Prowebshop