Kényszer és szorongás

Kérdés:  31 éves, értelmiségi fiatalember vagyok, kényszerbeteg. Nyolc éve pszichiáter által felírt nyugtatókon és antidepresszánson élek, de képtelen vagyok megbirkózni a betegségemmel.
Képtelen vagyok megszabadulni a kézmosástól, és állandóan azt érzem, hogy valakit megbántottam. Egész nap bűntudat gyötör, és jóvátételképp mindenféle plusz munka elvégzését vállalom, de a kimerültségtől sokszor állva elaszom.
Rituáléim már mindenfajta társas együttlétet lehetetlenné tesznek, az emberek egyre jobban terhemre vannak, mert zavarnak a rituálékban. Életem sivár és beszűkült lett, egész nap gondolatok zakatolnak a fejemben. Ha épp nincs min aggódnom, mély bánat fog el, hogy ide jutottam, és még más boldogan tervezgeti társas hétvégéjét, nekem a munkahelyi elmaradás terhe, és bűneim jóvátétele marad.
Hiába kapok erősebb nyugtatókat, azoktól csak álmosság jön rám. Végtelenül elkeseredett küzdelmet vívok minden nap túléléséért, és nem találom örömömet az életben. Több ezer órám ment erre rá, és csak egyre érzékenyebb, sebezhetőbb vagyok.
Mit tegyek? Pszichiáterem azt hiszi, ha erősebb gyógyszereket ír fel, egy hét alatt javulnom kell. Nem érti, hogy ez nem megy így.
Köszönettel!

| kényszerbetegség, gyógyszerek, küzdelem a betegséggel, pszichoterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  A kényszerbetegség viselése és gyógyítása sem egyszerű feladat. Ilyen hosszú idő után nem csodálom, ha elfáradt és azt sem csodálom, ha a kezelője fáradt el. Ha elveszítette a bizalmat és úgy érzi, nem érti meg az orvosa, talán érdemes mást felkeresni, akiben megbízik, kiegészíteni a kezelést pszichoterápiás kezeléssel. Azt írja, több ezer órája ment el az életéből a kényszereire. És a kezelésre hány órát áldozott? Ha nem megy ambuláns módon, vannak olyan osztályok, ahol jól értenek e betegség kezeléséhez vagy ahol pszichoterápiás kezelést is kaphat. Én is tudom, hogy e betegség terápiájában nagy szerepe van a gyógyszereknek, de ez még nem minden.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-02-20 21:48:39
| kényszerbetegség, gyógyszerek, küzdelem a betegséggel, pszichoterápia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop