Szorongás, depresszió

Kérdés:  23 éves lány vagyok, állandó hangulatingadozásaim vannak. Van úgy, hogy nincs kedvem semmihez, nem érdekel semmi, sokszor szorongok, félek megjelenni idegen emberek előtt, olyankor izgulok, izzad a tenyerem, nem tudom rendesen összerakni a mondataimat, remegek.
Ezek a dolgok sokszor befolyásolják a teljesítőképességemet is, ugyanis próbálom leküzdeni, de nem megy. Úgy gondolom, sokkal többet ki tudnék magamból hozni, de egyszerűen nem tudom ezt leküzdeni. Sokszor elfelejtek dolgokat, nem tudom mit, hová rakok le. Aggódom a családomért. Sok mindenből nagy ügyet csinálok. Néhányszor dühkitöréseim is vannak.
15 évvel ezelőtt halt meg apukám, alkoholista volt. Családunkba sok volt a veszekedés, a bántás, a gyűlölködés. Nem tudom, hogy hogyan tudnék ezekből meggyógyulni úgy, hogy magabiztos, mindig mosolygós lány váljék belőlem!
Kérem, segítsen!

| szorongás, hangulatzavar, dühkitörés, küzdés, terápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  A hangulatingadozások, szorongás, tartós rossz hangulat, teljesítményszorongás, dühkitörések olyan tünetek mely mögött pszichiátriai értelemben hangulatzavar, szorongásos betegség vagy személyiségprobléma lehet, esetleg mindhárom. Nyílván pontos vizsgálattal lehetne megállapítani, hogy miről is van szó. Azt érzékelem, hogy ezek a panaszai nem új keletűek, már gyerekkora óta fennállnak. Sajnos tanáccsal ez a helyzet nem oldható meg, de fontos, ha problémának érzi és segítséget kér. Valódi tartós megoldást pszichoterápiás kezelés jelenthet, átmenetileg esetleg szorongáscsökkentő és antidepresszáns gyógyszerek is segíthetnek.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-02-27 20:28:45
| szorongás, hangulatzavar, dühkitörés, küzdés, terápia
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop