Gyógyszerek és terhesség

Kérdés:  28 éves nő vagyok. Férjemmel babát szeretnék, de 1,5 éve szorongást, pánikbetegséget állapítottak meg nálam. 2 hétig szinte semmit (!) nem aludtam, teljesen kimerült voltam, és attól rettegtem, mi bajom lesz, ha ennyire ki vagyok merülve.
Rexetint 20 mg ill. Rivotrilt 0,5 szedtem. Előbbiből 2x felet, utóbbiból fél-fél-egészet. 2 hónap múlva a Rexetint és a Rivotrilt is félre tudtam csökkenteni. Kiegyensúlyozott voltam és jól éreztem magam. Ekkor (fél év után) azt mondta a pszichiáter (nem az, akinél először voltam, hanem egy másik), ne szedjem a gyógyszereket, már jól vagyok.
Ekkor viszont visszajöttek az alvásproblémáim. Visszamentem az első orvoshoz, aki ismét felírta a gyógyszereket. Rexetin 20 mg fél, Rivotril fél-fél-egész. A problémák rögtön megszűntek, és a Rivotrilt fokozatosan le tudtam csökkenteni 4 hónap után már csak negyedet szedtem éjszakára, a Rexetin viszont maradt.
Ez az állapot (negyed Rivotril, fél Rexetin) már 3 hónapja tart, és nagyon jól érzem magam, az alvás is rendben van. 1x felébredek éjszakánként, de szinte mindig vissza tudok aludni.
Ilyen gyógyszermennyiség mellett nyugodtan vállalhatunk babát? A pszichiáter azt mondja igen, a nőgyógyász azt mondja, ha terhes leszek, álljak le a gyógyszerrel!
Válaszát előre is köszönöm!

| terhesség, antidepresszáns, mérlegelés
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, hogy mennyi gyógyszer tolerálható terhességben, ezt a kezelőorvos és a nőgyógyász együtt döntik el a pácienssel. Alapelv, hogy ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne szedjen a várandós nő gyógyszert. Az Ön esetében én inkább a Rexetint tolerálnám, a Rivotrilt nem. Érdemes lenne nem gyógyszeres módon is csökkenteni a szorongásait.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2010-03-11 22:45:19
| terhesség, antidepresszáns, mérlegelés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop