Vérnyomásmérés

Kérdés:  Évek óta szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A vérnyomásomat rendszeresen mértem és 120/80 volt, vagy alacsonyabb. A pulzusom is 65-70 között volt.
2009. októberében egyik mérés alkalmával 135/85 volt, ami egy kicsit meglepett. Másnap méréskor egy kicsit feszült voltam, így még magasabb értéket mértem. Előfordult, hogy 170/95 értéket mértem, és a pulzusom is 100 felett volt. A méréskor ideges voltam. Végül a háziorvos gyógyszert váltott és 24 órás vérnyomásmérést végeztek és szívultrahangot.
A 24 órás mérés normál értékeket mutatott, egyedül du. 4 és 8 között volt 140-145 az érték, a sok mérés miatt akkor is már kicsit ideges voltam. Azóta nem merem mérni a vérnyomásom, illetve ha hozzákezdek a méréshez, ideges leszek, pedig már altatót és nyugtatót is szedek.
Kérném a doktornő tanácsát, hogy mit tegyek?

| magasvérnyomás, pszichoszomatikus tünet, szorongás, lelki háttér, pszichoszomatikus tünet
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Az első reakcióm a kérdésére hogy a magasvérnyomás betegség önmagában gyakran egyfajta pszichoszomatikus betegség, tehát a lelki háttérnek fontos szerepe van. Ha jól értem az Ön esetében erre még rárakódott a méréssel kapcsolatos szorongás, mindez valószínűleg a jéghegy kilátszó része. Szerintem érdemes lenne a lelki tényezőkkel szakszerűen foglalkozni, a helyett hogy nyugtatót és altatót szed, én pszichiáter személyes felkeresését javaslom.

Kapcsolódó cikkek a Pszichoszomatikus betegségek rovatban olvashatók.

2010-04-10 23:47:04
| magasvérnyomás, pszichoszomatikus tünet, szorongás, lelki háttér

Web Design & Development Prowebshop