Rivotril, alkohol - Függőség

Kérdés:  Van egy élettársam, jelenleg 50 éves. Világ életében szedett nyugtatókat (Xanax, Frontin), de általában tudta kontrollálni.
2007-ben börtönbe került, ott rászokott a Rivotrilra. Azóta eltelt 3 év, és a helyzet egyre rosszabb. Rontja a helyzetet, hogy igen rendesen iszik mellette.
2008-ban, majd 2009-ben pont egy éves különbséggel hallucinált is a gyógyszerektől. Első alkalommal még zárt osztályra is került. Ez megint csak megviselte. 1 hónapig nem szedte, de nélküle nem mer még utcára se menni. Így orvosi javaslatra elkezdte szedni kis adagban, de hát ez nem tartott sokáig, már ami a kis adagot illeti.
Második alkalommal nem került zárt osztályra, de már sokkal nehezebben rázódott vissza. Most megint letelik az egy év, és lassan megint ott tartunk, hogy kórház lesz a vége. Ötösével szedi, issza rá az alkoholt, cukros és nem hajlandó együttműködni. Orvosról hallani sem akar. Piacon megszerzi a gyógyszert. Szó szerint beszámíthatatlan. Egyik pillanatban kenyérre lehet kenni, a másikban meg tudna ölni. Világ életében szedett gyógyszert. Még ha Algopyrint is, de megnyugodott a tudattól, hogy bevette.
Mire számíthatunk, ha nem tudjuk megállítani? Gondolom, ha még egyszer bekerül a kórházba, 2 hét alatt egy picit kitisztul, aztán kijön, és szép lassan kezdődik minden előröl. Egyszerűen nem látom az alagút végét. Egyszer írtak neki fel Andaxint, de attól rosszabb lett. Van itt egyáltalán megoldás?
Köszönettel!

| függőség, alkohol, szorongásoldó, kevert függőség, betegségtudat, rehabilitációs kezelés
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Megértem, hogy nem látja a kiutat, ha nem működik együtt az élettársa a kezeléssel, akkor sajnos idő előtt fog elmenni májkárosodás vagy szívprobléma miatt, esetleg tartósan komoly pszichés elváltozásokat fog mutatni és idővel állandó felügyeletre szorul. Kezelésre csak veszélyeztető állapotban erőltethető. Ami a kezelést illeti, ha mégis elfogadna kezelést, érdemes lenne az akut tünetek elmúlta után hosszabb rehabilitációs kezelést vállalnia egy megfelelő intézményben.

Kapcsolódó cikkek a Szenvedélybetegségek rovatban olvashatók.

2010-04-10 23:47:05
| függőség, alkohol, szorongásoldó, kevert függőség, betegségtudat, rehabilitációs kezelés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop