Terhesség - Miagen és Fevarin hatása

Kérdés:  29 éves nő vagyok. Már szerettünk volna babát, de én még a gyógyszerek miatt vártam volna, hátha más módszerrel sikerül legyőznöm a szorongást. Mikor kiderült, hogy terhes vagyok, elmentem az orvoshoz, hogy a gyógyszerek további szedésével mit tegyünk.
5 éve szedek minden este az alábbi gyógyszereket:
- 1 db 10 mg-os Miagen
- 1/2 db 50 mg-os Fevarin
Az orvos azt mondta, hogy nyugodjak meg, mert nem nagy mennyiségekről van szó, az anya lelki nyugalma, stabilitása fontosabb tényező, mintha felborítanánk az egészet. Nekem úgy jött le, hogy a gyógyszer abbahagyása és a lelki egyensúly felborulása többet árt a babának, mint maga a gyógyszer.
Örömmel jöttem el az orvostól, hogy fő a nyugalom, és bíztatóan mondta, hogy nyugodtan örüljek a babának. Hazamentem az orvostól, hogy én szedhetem ezeket, de mi lesz a magzattal? Így néhány kérdés nem tisztázódott bennem, és nagyon örülnék, ha ebben segítséget tudna adni.
Ezeknek a gyógyszereknek a magzatkárosító hatása (szívelégtelenség, tüdőfejlődési rendellenesség) mekkora? Ekkora dózis mellett a baba születésekor lehet számítani elvonási, esetleg olyan tünetekre (remegés, légzési nehézség, szopási nehézség, szívműködési rendellenesség), amik nem jók? Ilyen esetben teljesen kizárt a szoptatás?
Segítő válaszát előre is köszönöm!

| antidepresszáns, terhesség, genetikus
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(májusi)   InforMed

Válasz:  Azt látom, hogy levele első bekezdésében arról ír, elhitte orvosának hogy nem ártalmas a magzatnak a gyógyszer, utána mégis kételkedni kezdett. A gyógyszer forgalombahozatala ahhoz kötött, hogy biztosan nem okoz magzati károsodást, ha véletlenül vagy megfontolás szerint szedi a várandós hölgy. Általában az utolsó hónapokban nem ajánlják a gyógyszer szedését. Gyógyszerszedés mellett általában nem ajánljuk a szoptatást. Javaslom, hogy a precízebb tájékozódás céljából keressen meg genetikust a kérdésével.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2010-05-24 00:38:03
| antidepresszáns, terhesség, genetikus
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop