Szorongás, depresszió - Öngyógyítás

Kérdés:  Szeretnék Öntől recepteket kérni gyógyulásomhoz. 23éves lány vagyok, szociális fóbiával és szorongásokkal. Ahogy világra jöttem is már harcoltam önmagammal. Nem tudtam elfogadni 10-12 éves koromig, hogy lány vagyok, fiúként éltem. Mai napig elég fiús vagyok, de már sokat változtam az első barátomnak köszönhetően, akivel nemrég ért véget kapcsolatunk, 6 év után. Nagyon viharos volt az életünk, többször volt rá példa, hogy ütlegelésig fajult a vita. Ez nyomta rá pecsétjét tulajdonképpen mostani problémáimra.
Fiatal éveim is nagyon hullámzóak voltak (öngyilkos gondolatok), mivel édesanyám depressziós, sokat veszekedtünk, sokat vert, de ezt már feldolgoztam. A barátom segített ebben. De jöttek újabb bajok, sok mindent sikerült áthidalni (pl. nem mertem kimenni az utcára, vagy beszélni másokkal), viszont sok minden megmaradt (pl. ha figyelnek, szorongás tör rám, elfelejtek járni, nehezebben mozgok, remegek, társaságban feszült vagyok, többször volt rá példa, hogy mások előtt, ha beszéltem, hirtelen rám tört a pánik, és elfelejtettem, addig miről is beszéltem.
Nem tudok férfiakkal beszélgetni, zavarban vagyok, nagyon erős önértékelési problémáim vannak. Párkapcsolatot nem tudok kialakítani, sokat problémázok. Sejtem valahol, mindenre a recept az lenne, hogy belevetem magam mindenbe, amitől félek, de sokszor azt érzem, nincs szükségem társaságra, egyedül kell lennem, hogy megismerhessem önmagam, így hogyan küzdjem le a társaságban való feszültségemet? Tehát tanácstalan vagyok.
Kérem, segítsen, milyen gyakorlatokkal tudnék uralkodni az elmém felett, az ilyen tünetek felett? Ön mivel gyógyítja a betegeit hasonló esetekben?
Előre is nagyon köszönöm válaszát.

| szorongás, fóbia, önértékelési zavar, tünetkontroll, pszichoterápia, tünetkontroll
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(májusi)   InforMed

Válasz:  Komoly szorongásos, fóbiás, depressziós problémákat említ, önértékelési gondokat, identitás, elfogadás nehézségeit. Túl szép és egyszerű lenne, ha ezt néhány gyakorlattal, a tünetek feletti uralom megtanulásával meg lehetne szüntetni. Ha komolyan szeretne változtatni saját magán, akkor pszichoterápiás kezelést javaslok, ami lehet csoportos vagy egyéni terápia, néhány hónap, de inkább néhány év időtartamban.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-05-24 00:38:03
| szorongás, fóbia, önértékelési zavar, tünetkontroll, pszichoterápia

Web Design & Development Prowebshop