Zavartság - 84 éves nagyi

Kérdés:  A nagymamám (84 éves) nagyon feledékeny, zaklatott, ingerült, gondolkodási nehézségei vannak (főleg reggel és már estefelé elkezdődik a zavartság), a magatartása is megváltozott, nem érdekli semmi, nem köti le a figyelmét semmi (sem TV, sem rádió, sem a beszélgetés, pedig 3-4 éve még elég aktív szellemi munkát is képes volt végezni). Remeg a keze, szája. A délelőtt folyamán még olvasgat keveset az újságból, de az is rövid ideig tart, aztán minden apró zajra felkel és nézi, kérdezi, hogy ki járkál még a lakásban? Fél, dugdossa a dolgait, hogy el ne lopja valaki, még a kaját is.
A minap gyufásdobozt és felhasogatott újságpapírt találtam a párnája alatt. Nem tud aludni rendesen, sem nappal sem éjjel. Kap este Nitrazepam 5 mg-os tablettát, de azzal is csak éjjel 3-4-óráig bírja. Nagyon megnehezíti a család életét, nem lehet pihenni tőle, nem tudja lefoglalni magát, így állandóan valaki figyelnie kell, hogy mit csinál, nehogy valami butaságot tegyen, vagy elmenjen a lakásból.
Van, amikor nem tudja, hogy hol van, és a lakásban is nehezen tájékozódik. Ötpercenként jár WC-re, még akkor is, ha nem csinál semmit. Erőszakosan állít olyan dolgokat, ami nem úgy van. Szervi baja nincs, minden analízise (vérnyomás, vércukorszint, EKG, koleszterin) jó. Felöltözni, levetkőzni tud, a tisztálkodásnál segíteni kell. A főzés, mosás már 6 éve nem megy neki. Szomorú, és fárasztó, hogy alig lehet vele normálisan értekezni, sokszor ismételi ugyanazt a kérdést, amit már egy fél órával ezelőtt feltett.
Mi ez a betegség? Ez az öregség jele? Hogyan lehetne jobbá tenni a mindennapjait?
Köszönöm válaszát!

| szellemi leépülés, időskori elmezavar, állandó felügyelet, gyógyszeres kezelés, idÅ‘skori elmezavar
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(májusi)   InforMed

Válasz:  Sajnos a leírása alapján időskori szellemi leépülés és elmezavar képe jelenik meg előttem, persze vizsgálattal pontosítani lehetne a diagnózist. Ez várhatóan nem lesz jobb, egy idő után állandó felügyeletre szorul majd, amit a család önerőből nehezen tud összerakni. Lehet enyhíteni a tüneteket és csökkenteni az elmezavar tüneteit enyhe, óvatosan adagolt és szakorvos által ellenőrzött antipszichotikummal.

Kapcsolódó cikkek a Feledékenység, delírium és demencia (Alzheimer-kór) rovatban olvashatók.

2010-06-02 00:04:18
| szellemi leépülés, időskori elmezavar, állandó felügyelet, gyógyszeres kezelés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop