Pánik, vagy valami súlyosabb?

Kérdés:  23 éves dolgozó nő vagyok. Évek óta pánikbeteg vagyok. Kezdetben gyógyszerrel próbáltak kezelni, sikertelenül, pedig többfajta gyógyszert is kaptam. Aztán felhagytam a kísérletezéssel és megbeszéltem az orvosommal, hogy gyógyszert nem akarok szedni, pszichoterápiára, pedig nincs pénzem.
Az életem rémálommá vált, amikor magam kezdtem megküzdeni a betegséggel. Nagyon nehéz volt, de lépésenként úgy éreztem, sikerül úrrá lenni a pánikon. Azelőtt a szobámat sem mertem elhagyni egyedül, egy év múlva, pedig már el is költöztem a szülői házból. Sajnos a rohamok vissza-visszatérnek. Rendszertelen és behatárolhatatlan, mi váltja ki. Régen tudtam, hogy a szoba elhagyása, most már nem tudom meghatározni.
Nyugisan élem az életem, és váratlanul rám tör. Van, amikor egyedül képes vagyok bejárni fél Ausztriát (pedig alapból külföldre menni is félek), valamikor pedig nem merek egyedül kimenni a WC-re sem. Ma például egy csúnya kép miatt lettem rosszul (valami megégett végtagot mutattak a tévében, ennyi), párom már majdnem hívta a mentőket.
A legnagyobb problémám mégsem ez, de úgy gondoltam, le kell írnom, hogy Ön is tudja, mik az előzmények. A helyzet az, hogy néha olyan képeket látok, amik nincsenek is ott, és ez sajnos már hangokra is érvényes. Ijesztő, rémes, pár másodperces bevillanások, amiket pánikroham és/vagy hosszú órákon át tartó intenzív rettegés, halálfélelem követ. Van annyi józan eszem és értelmem, hogy tudom, hogy ha tükörképem helyett valami rémséget látok, az nem én vagyok, és az ablakon sem kukucskálnak be világító szemű csuklyás öregemberek, de ha hasonlót látok egy másodpercre is, rám tör a halálfélelem.
Ez is a pánikbetegséghez tartozik, vagy valami más betegség, ami a kezeletlen pánikbetegségből kialakult? Hova fejlődhet még ez, ha semmi esetre sem akarok gyógyszeres kezelést?

| szorongás, halálfélelem, nem gyógyszeres kezelés.
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(júniusi)   InforMed

Válasz:  Sajnos nagyon nehéz helyzetbe hozta magát is meg az orvosait is, ezt most én is kezdem érezni. Nem fogadja el a gyógyszeres kezelést és nem tesz erőfeszítést a pszichoterápiás kezelés tekintetében. Léteznek olyan intézmények, ahol csoportpszichoterápiás intenzív kezelést kaphat többnyire taj kártyára. Javaslom, hogy keressen fel pszichiátert, ez magától csak rosszabb lehet, leírása alapján a tünetei súlyos szorongásra utalnak.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-06-27 17:52:34
| szorongás, halálfélelem, nem gyógyszeres kezelés.

Web Design & Development Prowebshop