Kolitisz vagy anorexia?

Kérdés:  Testvérünknél szülés után (20 évvel ezelőtt) kolitiszt állapítottak meg, amit nem kezeltetett a mai napig sem. A tünetek nem múltak el (hasmenés, gyengeség). 2 hónapja drasztikusan lefogyott, erőteljesen hullik a haja, rendkívül érzékeny, sír, szorong olyannyira, hogy már az otthonát is alig hagyja el, ha táplálékot vesz magához, mert fél, hogy hasmenése lesz azonnal, ami egy bizonyos idő után be is következik.
Az alábbi orvosoknál voltunk (magán- és állami): gasztroenterológus, neurológus, belgyógyász, hematológus. Megállapították, hogy nincs kolitisze, és egyéb emésztési problémái, viszont a vérképe nem jó, (kevés a fehér-vörös vérsejt), és a vegetatív idegrendszere sem tökéletes. Mi azt gondoljuk, sürgős segítségre van szüksége, mivel szerintünk anorexiás, és folyamatosan súlyvesztesége van.
Hálásak lennénk a mielőbbi válaszért és egyben orvosi segítségért, mert pszichiáteren kívül minden utat bejárt a családunk.
Előre is köszönjük a segítségét.

| hasmenés, gyengeség, szorongás, komplex kezelés, pszichiátriai konzilium
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(júniusi)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján azt látom, hogy a probléma komplex - természetesen nehezebb helyzetben vagyok, mint Önök, vagy mint a páciens orvosai -, elképzelhető hogy lelki tényezők is komoly szerepet játszanak vagy elindító okként vagy következményként. Egyetértek, hogy jó lenne pszichiáterrel is konzultálni, de ahogy leírják a testvérük gyenge általános állapotát és vérszegénységét, a kezelésnek is komplexnek kellene lenni, szerintem egy szomatikus pl. belgyógyászati osztályra kellene befektetni, ahol felerősítik testileg, és ahol biztosíthatnak számára pszichiátriai konzíliumot. Nem tudom ennyiből megállapítani, hogy anorexiás-e, de az biztos, hogy ha az is lenne, bizonyos esetekben első a testi felerősítés és csak utána következhet a pszichés háttér feltérképezése.

Kapcsolódó cikkek a Pszichoszomatikus betegségek rovatban olvashatók.

2010-07-07 00:14:10
| hasmenés, gyengeség, szorongás, komplex kezelés, pszichiátriai konzilium
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop