Negatív gondolkodás

Kérdés:  35 éves nő vagyok, párkapcsolatban élek. Fél éve küzdök depresszióval, ami társul egy jó adag szorongással. Depresszióm oka gyerekkoromra vezethető vissza. Gyermekként rettegtem a betegségektől, féltem a haláltól, bebeszéltem magamnak olyan dolgokat, amiket nem kellett volna. Élnem kellett volna az életemet és élveznem a fiatalságom.
Sajnos ezek helyett én inkább szorongtam, magamba fordultam és csak sajnáltam magam. Gondolom, az embernek gyermekkorban fejlődik ki a személyisége, ami meghatározza a felnőttkori gondolkodását, életszemléletét.
A gyermekkoromban kialakult negatív gondolkodásomat, hibás személyiségemet tudom formálni alakítani pozitív irányba? Tudom, hogy ilyen korban már nagyon nehéz változtatni, de én mégis szeretnék változni, mert tudom, hogy minden problémámat saját magamnak köszönhetem.
Pszichoterápiára sajnos nincs pénzem. Tudna ajánlani valami szakirodalmat, vagy bármit, ami segíthetne nekem abban, hogy javítsak saját önpusztító, negatív életfelfogásomban?
Köszönöm szépen, hogy szakított rám időt!

| depresszió, szorongás, gyermekkori félelmek
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Sajnos a személyiségünk alakulása, a lelki betegségek, a szorongások háttere mind olyan területek, amelyek megváltoztatásához a felismerés, a tudás, a racionális hozzáállás igen kevés, bár fontos az akarat és a motiváció a változáshoz.
Látom, hogy a gyermekkori körülményeit megpróbálja átgondolni. Bár azzal nem értek egyet, hogy csak ön lenne a felelős a dolgok ilyetén alakulásáért. Értem, amit írt, hogy nincs pénze pszichoterápiára, de a pszichoterápia és a "könyveket olvasok, és majd úgy meggyógyítom magam" között még nagyon sok átmenet van. Van TB által finanszírozott pszichiátriai- pszichológiai ellátás, létezik talán inkább megfizethető csoportterápia, és az is fontos, hogy legalább a pontos diagnózis felállításáért szakemberhez forduljon, ne egyedül fantáziálgasson azon, hogy mi lehet a baja. 35 éves korban még sok mindent megváltoztathat magán, amit 60 évesen már nem.

Kapcsolódó cikkek a Lelki egészség, önismeret, stressz rovatban olvashatók.

2010-09-23 15:54:20
| depresszió, szorongás, gyermekkori félelmek

Web Design & Development Prowebshop