Gyerekkori félelem vagy már komolyabb a baj?

Kérdés:  10 éves kislányommal mi történhetett? Borzasztóan fél és ez csak most jelentkezett nála az utóbbi 6 hónapban, vagyis mi csak most figyeltünk fel rá.
Nem tudom, mi lehet az oka, estefelé stresszes állapot alakul ki nála, elmondja, hogy fél a szobájában, pedig a testvéreivel közös, gyönyörű szobájuk van, minden kényelemnek megfelelő.
A félelmeiről beszél, arról, hogy mindig estefelé csak az általa ismert rossz dolgokra tud gondolni, és van, amikor nagyon hisztérikusan sír, ezzel kihatva a testvéreire, akik kisebbek, és nagyobbak is nála. Öten vannak testvérek.
Nagyon aggódunk miatta, mert különben egy nagyon okos, kreatív, szép kislány.
Szerintem ezt evéssel is kompenzálja, mert folyamatosan hízik és mindinkább duci lett.
Mi lehet az oka? Összefügghet a családban uralkodó mindennapos kiabálás, veszekedés és néha verekedésig fajuló erőszakos viselkedéssel, amit a legidősebb (24 éves) bátya folytat?
Köszönöm válaszát?

| gyermekkori félelem, szorongás, kényszeres evés, gyermekpszichológus
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  A gyerekkori félelem az egyik legkomolyabb baj, mert ebből lesznek a felnőttkori szorongások és betegségek. Valóban lehet, hogy már előbb is félt, szorongott a kislányuk csak nem vették észre. Nem szeretnék találgatni és megelőlegezni az okát, bár a konfliktuózus családi légkör biztosan nem tesz jót. Javaslom, hogy nagyon sürgősen forduljanak gyermekpszichológushoz, aki majd eldönti, hogy a gyermekkel való foglalkozás mellett szükség lesz-e családterápiára is.

Kapcsolódó cikk: Az ezerarcú gyermekkori félelem

2010-10-05 23:32:11
| gyermekkori félelem, szorongás, kényszeres evés, gyermekpszichológus

Web Design & Development Prowebshop