Pánikbetegség?

Kérdés:  Fél éve kezdődött, hogy a munkahelyi teher alatt kezdtem érezni, összeroppanok, nem vagyok képes megbirkózni a teherrel. Szorongás kísérte napjaim, elégedetlenség és általános rosszkedv. Aztán 3-4 hónapig nem volt semmi baj, újabb nagyobb munkahelyi terhek alatt amik 2 hete kezdődtek, előjöttek szorongásaim, de ezúttal sokkal súlyosabban. Az elmúlt éjszaka is sor került rá, és 4 órán keresztül hullámokban jött.
A neten néztem utána a dolognak, és az említett tünetek szinte mind jelentkeztek: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, egyszerre izzadtam, melegem volt és fáztam, remegés, halálfélelem, éreztem, hogy megőrülök. Csak azt tudtam magamnak hajtogatni, hogy nem olyan nagy a baj, viszonylag egyszerűen kijövök belőle a hétköznapokban, nincs értelme szorongani, de egyszerűen azokat a rohamokat képtelen voltam elkerülni.
Gondolkodtam azon is, hogy annak az eredménye is lehet, hogy túl sokat foglalkozok gondolatban a problémáimmal, ezzel is rosszat csinálva magamnak, meg nem csak beképzelt betegség-e az egész? Tömegiszonyom nincs, sőt, jobban szeretek emberek közt lenni, szeretem a nappalokat, de nem bírom az egyedüllétet és az éjszakákat (egyedül lakom). Nagyon rossz alvó is voltam már gyerekkoromban is, most 30 éves vagyok.
Mi bajom van? A problémák megszűnésével ezek a kellemetlenségek is megszűnnek? Keressek más életformát? Nyugodtabb munkahelyet? Étkezés, vagy az alkalmi alkoholfogyasztás is befolyásolja mindezt?
Válaszát előre is megköszönöm!

| szorongásos betegség, stressz, öngyógyítás, szakorvosi kezelés
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján szorongásos rosszullétre gondolok, természetesen szakorvosi vizsgálattal, amit melegen ajánlok, pontosan fel lehetne térképezni a helyzetet. Sajnos egy idő után már a közvetlen kiváltó októl függetlenítik magukat a rosszullétek, ezért nem biztos, hogy elég csökkenteni a stresszt, a terheket, bár mindaz jó ötlet, amit leírt. Szerintem, ha ilyen fajsúlyú szervi betegsége lenne, már régen orvoshoz fordult volna, amit most sincs késő megtenni. Ha ilyen mértékben rontja az éjszakáit ez az állapot, nem várható, hogy magától elmúlik, viszont kezeléssel meggyógyítható, illetve lényegesen javítható a helyzet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-12-05 16:31:16
| szorongásos betegség, stressz, öngyógyítás, szakorvosi kezelés

Web Design & Development Prowebshop