Szorongás egy életen át?

Kérdés:  A probléma nem az én problémám, hanem a barátomé. Ő állandóan szorong. Ha kérdezem, miért, azt mondja, nem tudja, csak szorong-szorong, és ez úgy érzi, hogy ez az érzés megfojtja.
Látom rajta, hogy mennyire szenved, borzalmas lehet így élni, olyan szorongásrohamok törnek rá, hogy a szívem szakad meg, amikor látom, hogy csak ül összegörnyedve, mint aki feladott már mindent. Azt mondja, kisfiú kora óta így volt kisebb nagyobb szünetekkel.
Én azt gondoltam, hogy ha meglesz a második diplomája is, akkor minden oké lesz, legalábbis jobb, mert már legalább a tanulással nem kell törődnie, de nem így lett, ez csak rövid időre jelentett felszabadulást. Rendben van a munkája is, ami nem csak munka, hanem hivatás is, ami szerintem csodálatos.
A kapcsolatunk is renden van, tényleg szeretjük egymást. Az anyagi helyzetünk is renden van, és mégis, mégis szorong. Éjszaka nem tud aludni, ide-oda járkál. Nappal fáradt. Folyton hányingere van, nem tud kikapcsolódni, nem tud pihenni. A külvilág ebből nem vesz észre semmit, mert próbálja tartani magát. Ő mindenki szemében okos, szorgalmas jóképű fiatalember. Nagyon-nagyon sajnálom őt. Nagyon szeretnék segíteni neki!
Mit kellene tennie, vagy tenni esetleg az én segítségemmel? Hová kellene fordulnia? Pszichológushoz, pszichiáterhez? Hogyan gyógyítják ezt? Pszichoterápiával vagy gyógyszerrel? Mit tudnánk tenni?
Azt mondja, ő sajnos már ebben a pokolban éli le az életét. De én hiszek benne, hogy van kiút, még előtte az élet. Én úgy látom, hogy a gyermekkora is oka lehet ennek. Borzasztó szigorú, merev, sokat követelő családból jött. Ott sem lehetett pihenni, csak teljesíteni. Szerintem szörnyű, ami náluk ment.
Kedves Doktornő! Milyen betegség ez? Miért alakulhatott ki? És mit kellene tennie, hová kellene fordulnia, hogy meggyógyulhasson?
Válaszát nagyon szépen köszönöm!

| teljesítménykényszer, szorongás, pszichoterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Megható hogy ennyire a szívén viseli a barátja problémáját és biztos nagyon jól megérti is őt, valószínű, hogy sok megállapítása helyes. Ezt a barátja is így látja? Abban tudja erősíteni, hogy nem kell így leélnie az életét, ha tudott diplomát szerezni, tud keményen dolgozni azon is, hogy az átugrandó lécet képletesen értve valahová máshová helyezze. Pszichoterápiát végző pszichológushoz vagy pszichiáterhez kellene fordulni, van megoldás.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-12-05 16:31:17
| teljesítménykényszer, szorongás, pszichoterápia

Web Design & Development Prowebshop