Szorongás

Kérdés:  Kicsit furán érzem magam, hogy kérdezek, nem tudom, mennyire megválaszolható a kérdés.
33 éves nő vagyok, egy 8 éves és egy 6 hónapos gyermekem van. Mindig is féltem a sötétben, ami talán normális is, de én a zárt lakásban (kertes házban lakunk) is félek. A kislányomhoz még többször kelek éjszaka és nagyon zavar, hogy az első gondolatom, mikor felébredek az, hogy valaki van a lakásban. Az eszem tudja, hogy nem lehet senki bent, de mindig ez jár a fejemben.
Tegnap éjszaka annyira valós álmom volt ezzel kapcsolatban, hogy valaki bejött a lakásba éjszaka, a férjem futott vele össze a sötét lakásban, az illető kiment az ajtón, megtaláltam, hogy a gyerekszobában jött be, felnyomta a redőnyt, az ablak szét volt vésve, úgy volt nyitva stb. - egy pozitívum volt benne, hogy senkit nem bántott, a gyerekek békésen aludtak. Gyakran emlékszem az álmaimra, viszont majdnem mindig lehetetlen, időben, térben, személyekkel kevert, idétlen álmaim vannak, amiken másnap mosolygunk, vagy éppen nevetünk. Ez viszont annyira valós volt, hogy most persze még jobban stresszelek a dolog miatt.
Rettenetesen zavarnak ezek a gondolatok és igazából nem tudom, lehet-e ezzel valamit kezdeni?
Válaszát előre is köszönöm!

| félelem, szorongás, szorongató álmok
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  Nagyon ismerős ez a történet, mintha már más fórumon kérdezte volna?
Az is lehet, hogy tévedek, valójában gyakori az, hogy valaki fél, este sötétben vagy egyedül, félelmetes álmai vannak. Az Ön által leírt félelmek a gyerekkori félelmek, az elszakadástól, haláltól való félelmek megfelelői és igen szorongatóak tudnak lenni. Nem kell viszont ezt elfogadni és együtt élni velük, mert lehet kezelni, gyógyítani. A leghatékonyabb a pszichoterápiás kezelés, ami az okokat tárja fel. Két gyerek mellett, az egyik egész kicsi, nem valószínű, hogy erre tudna heti egy órát szánni, de ha igen akkor ezt javaslom. A kevésbé oki, ha gyógyszerrel csökkenti a félelmeit, ehhez és az előbbi lehetőséghez is pszichiátriai konzultációt javaslok.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2011-01-18 00:22:15
| félelem, szorongás, szorongató álmok

Web Design & Development Prowebshop