Hogyan küzdjem le a félelmem? - Létezik rá megoldás?

Kérdés:  Két hete halálhírt hallottam. Egy velem egy idős, 23 éves lány hirtelen meghalt vírusfertőzés okozta szívizomgyulladásban. Mióta ezt hallottam szorongok, szédülök, és kimondhatatlan halálfélelmem van. A halál gondolatával kelek és fekszek. Mintha egy köd borult volna az agyamra. Rettegek, hogy velem is megtörténhet. Mintha egy pszichés sokkot kaptam volna.
Felkerestem egy pszichiátert. Gyógyszert írt fel a problémámra. Frontint és Sertalin-Zentivát. Nem igen beszélgetett velem. Azt mondta, erre nincs hely és idő se sajnos. Nem tudom elképzelni, hogy csak maga a gyógyszer, hogyan űzi ki a fejemből ezeket a gondolatokat.
Pár éve volt már pánikrohamom. Akkor nem tudtam mi az. Este tört rám. Kórházba siettek velem, de akkor megállapították, hogy pánikrohamom volt. Nem kaptam rá gyógyszert, mert utána pár hónappal később még egyszer jelentkezett. Azóta kiegyensúlyozott életet életem a mai napig.
Most mintha megszállta volna valami a fejem. Nem tudok szabadulni a halál gondolatától. Az agyam a nap 24 órájában, amíg éberen vagyok, ezt vesézgeti, hogy mi lesz, ha nem leszek, hova kerülök, mit fogok érezni, ha eljön stb. Ezek a gondolatok már az őrületbe kergetnek. Egy másik felem próbálja a pozitív gondolatokat előhozni, megpróbálni megmutatni az elfogadást, mert ezt el kell fogadnom, hogy az élet velejárója és nincs öröklét, de nem megy. Vagyis igazából jó volt még ezzel nem foglalkoztam, de most erről nem tudom az agyam leállítani.
A környezetem segíteni próbál, de nem tud. Nem hallgatok senkire, mert az agyam nem engedi. Már oda fajult az egész, hogy meg se hallom bármit is mondanak nekem, még ha nem is ezzel kapcsolatos. Sajnos a pszichiáter sem segített semmiben úgy érzem. Mit tegyek, kihez forduljak? Vissza tudok még térni a normális élethez? Vagy most már örökké ez fog sakkban tartani? Sajnos pszichológust nem áll módomban felkeresni, pedig talán ő tudna segíteni.
Kérem, segítsen!

| halálhír, pszichotrauma, gyógyszer, terápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2011 ;16(februári)   InforMed

Válasz:  Már néhány nap eltelt amióta elküldte ezt a levelét, azóta már az is lehet, hogy valamelyest csillapodott a félelme. Úgy gondolom, hogy természetes a reakciója a kortársa halálhírére, de a mértéke enormis, túlzottan erőteljes, ami nyílván az Ön fogékonyságából következik. Fontos hogy felkeresett pszichiátert, a felírt gyógyszer kb. 2 hét rendszeres szedés után kezdi kifejteni hatását. Egyetértek, hogy a gyógyszer nem minden, jó lenne beszélgetnie valakivel a félelmeiről. Sokszor a szakorvosi rendelőkben is dolgozik pszichológus, akit külön is meg lehet keresni, de ha magánrendelésekre gondol, néhány beszélgetés valószínűleg elég lenne. Tekintve az állapotát meg kellene, hogy engedje magának, hiszen ha szervi betegség gyógyításáról lenne szó, ennél nagyobb áldozatot is hoznak az emberek és a család... Levélben, tanáccsal ez az állapot sajnos nem orvosolható. Valamelyest segít, ha egy Önhöz közel álló emberrel tud beszélni a szorongásairól, de ha ez nem javít a helyzeten, akkor mindenképpen ragaszkodjon a terápiához.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2011-02-24 20:48:24
| halálhír, pszichotrauma, gyógyszer, terápia

Web Design & Development Prowebshop