Fogászattól való félelem - Régi fóbia

Kérdés:  36 éves vagyok. Elsősorban gyerekkori rossz élmények miatt alakult ki a fóbiám, ami a fogászathoz kapcsolódik. Ami csak egyre rosszabb. 22-28 éves korom közt pánikbetegséggel kezeltek, amire többféle gyógyszert is kaptam, de egy sem használt, aztán gyógyszerek nélkül "magától" panaszmentes lettem 6 éve.
Ezt azért írom le, mert az akkor szedett gyógyszerek sem segítettek a fogászati fóbiámon. Szörnyű állapotban vannak a fogaim, képtelen lennék megcsináltatni. Tavaly bele akartam fogni, de annyira kiakasztottam magam, hogy afta jött ki rajtam, (ami addig soha) és 1 hétig lázas voltam. Ez többször megismétlődött, idegileg is kiborultam. Úgyhogy nem lett belőle semmi. 2 hónapja sajog a fogam, de nem tudom rászánni magam most sem. Zsibbadás, bénultság, hányinger, hasmenés, hidegérzés, rosszullét kap el, ha rágondolok. A magas hangokat sem bírom, mint a fúró, porszívó stb.
Hogy lehetne ezt kezelni? Pszichológus vagy pszichiáter segíthet?

| fogorvos fóbia, kognitív pszichoterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2011 ;16(februári)   InforMed

Válasz:  Sajnos minél tovább halogatja a kezelésre való jelentkezést, annál nehezebb lesz segíteni, fogászati és pszichológiai értelemben is. Szerencsés esetben néhány terápiás ülés kognitív pszichoterápiában is jártas pszichológusnál vagy pszichiáternél sokat segíthet, amellett van tudomásom olyan fogorvosokról is akik bizonyos esetekben hipnózisban kezelnek jelentősen csökkentve ezáltal a félelmet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2011-02-24 20:48:24
| fogorvos fóbia, kognitív pszichoterápia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop