Epilepszia

Kérdés:  Kislányom jelenleg 13 éves. 5 éves korától epilepsziás rohamai vannak, mely a gyógyszer beállítása után kevesebbszer fordul elő, de nem szűnt meg. Betegségét fejlődési rendellenesség - dupla cortex - okozza. Sajnos a betegsége miatt intellektusa lassan, de folyamatosan épül le. Jelenleg magántanuló, mert érzékeny idegrendszere, mozgásproblémái miatt nem tud közösségbe járni.
Problémát jelent nekem, hogy mindent csak akkor csinál, ha mellette van, és felügyeli valaki. Egy helyiségben nem marad egyedül. Ha mégis elmegyek mellőle (és a tanár is), és megkérem, hogy fejezze be egyedül az elkezdett feladatot - amit egyébként meg tud csinálni, ha ott vagyok mellette -, nem tiltakozik ugyan, de mikor visszamegyek, látom, hogy nem csinált semmit, várakozik.
Az a furcsaság is van nála, hogy hajszálat, radírmorzsát nem tűr az asztalán, addig nem nyugszik, amíg az onnan el nincs takarítva. Nagyon tud figyelni a tanulásnál, főleg, ha tanár tanítja. Többször előfordul, hogy igen erőszakosan viselkedik, néha igen heves agresszív kitörései vannak.
Ezek a tünetek kapcsolódhatnak az epilepsziájához, vagy egy külön problémát jelentenek? Hogyan tudnék segíteni magunkon úgy, hogy ne okozzon neki stresszt?
Válaszát előre is köszönöm!

| epilepszia, viselkedészavar, kezelőorvos
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2011 ;16(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Nem vagyok egészen kompetens a kérdés megválaszolásához, ebben leginkább a gyermeket kezelő epileptológus tudna segíteni vagy gyermekpszichológus. A leírt viselkedés kapcsolódhat az epilepszia következményeihez és a leépüléshez is amire utalt, de ahhoz is hogy milyen a helyzete a családban.

Kapcsolódó cikkek az Epilepszia, eklampszia rovatban olvashatók.

2011-05-06 00:42:47
| epilepszia, viselkedészavar, kezelőorvos
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop