Borderline?

Kérdés:  Érdeklődni szeretnék a Borderline személyiségzavarról. A barátnőm férje 1 hónapon belül 2x kísérelt meg öngyilkosságot. A történet röviden: beleszeretett elmondása szerint egy másik nőbe, aki rövid kapcsolat után elutasította őt. Ezt követően próbált meg kilépni az életből kétszer. Túlélte. Korábban már észrevettem, hogy időnként felhangolt, időnként, mint aki depressziós úgy viselkedik, és igen gyakran agresszívnak tűnt.
Nem a családjával (van egy 5 éves kisfiúk is), hanem a munkahelyi konfliktushelyzeteiben. Gyakran hazudik, nagyot mond, jelenleg is pszichiátriai kezelés alatt áll.
Vajon nem veszélyes egy ilyen diagnózissal bíró ember a családjára nézve? Számomra a viselkedése, stílusa teljesen elfogadhatatlan, vállalhatatlannak tűnő, de a barátnőm még mindig vacillál. Elváljon vagy ne, ez a dilemmája. Utána olvastam ennek a betegségnek a neten, és úgy gondolom, helyesen teszem, amikor arra bíztatom, hogy hagyja el ezt az embert.
Mit gondol doktornő, helyesen cselekszem?
Várom a válaszát!
Köszönettel!

| hangulatingadozás, öngyilkossági kísérletek, pszichiátriai kezelés, veszélyeztető viselkedés
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2011 ;16(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Érzékelem, hogy jóindulatúan aggódik és szeretne segíteni a barátnőjének. Ám nem hiszem, hogy egy ilyen többszörös áttételen érkező kérdés és válasz hitelesen segítené barátnőjét a döntésében, esetleg csak összezavarja. Leírása alapján nem mernék diagnózist felállítani az illető emberről, ezt rá kellene bízni az orvosaira. Nem hiszem, hogy a családjára nézve lenne veszélyes a viselkedése, inkább saját magára. Rövidre lehetne zárni a kérdéseket, ha a barátnője beszélne a férje orvosával, vagy komoly dilemmájában saját maga miatt keresne fel személyesen pszichiátert.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2011-05-06 00:42:48
| hangulatingadozás, öngyilkossági kísérletek, pszichiátriai kezelés, veszélyeztető viselkedés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop