Szorongás testi tünetei

Kérdés:  25 éves nő vagyok. 3 évvel ezelőtt rájöttem, hogy pánikbeteg vagyok. El is mentem egy orvoshoz, kaptam gyógyszereket, hangulatjavítót, feszültségoldót. 1 év után jobban is lettem, közben sportoltam is és fokozatosan elhagytam a gyógyszereket. Jól is éreztem magam, de néha azért voltak rosszabb napok.
Egy valami nem múlt el, ami már nagyon aggaszt. Stressz helyzetekben elkezd erősen dobogni a szívem. Sokszor minden ok nélkül, stressz nélkül is olyan, mintha a szívizmom "megremegne", vagy mintha a szívem máshogy dobbanna, mint kellene, sokszor sport közben is. Van, amikor hosszú ideig nem érzem, van, amikor pedig elég gyakran.
Elkezdtem magnéziumot szedni, valamivel javult a helyzet. De még aggaszt a dolog. Olvastam az interneten, hogy a pánikbetegség okozhat szív- és érrendszeri elváltozásokat. Lehet valami baja a szívemnek? El kellene mennem ezzel kardiológushoz? Abba kellene hagynom a sportot?
Válaszát előre is köszönöm!

| szorongás, szívpanaszok, szívbetegség kockázata, pszichiáter, szívpanaszok
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2011 ;16(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Ezt innen nehezen tudnám megállapítani. Érdemes lenne a biztonság kedvéért belgyógyászhoz is fordulni, ha kizárta a szervi betegségeket, akkor meg újra pszichiáterhez. A Magnézium biztos nem árt, de nem biztos, hogy elég. Tudom, hogy ezt reklámozzák, a 4000 fajta receptre írható gyógyszert meg nem, legalább is a TV-ben nem. A kezeletlen pánikbetegség és a depresszió sok év után növelheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Kapcsolódó cikkek a Pszichoszomatikus betegségek rovatban olvashatók.

2011-09-12 14:32:59
| szorongás, szívpanaszok, szívbetegség kockázata, pszichiáter

Web Design & Development Prowebshop