Van remény a Rivotrilról való leszokásra?

Kérdés:  Lassan 20 éve (20 éves korom óta) szedem a Rivotril 0,5 mg-os tablettát napi egy alkalommal szorongáscsökkentésre, pánikbetegségre. Az idők folyamán szedtem mellette különböző antidepresszánsokat is, melyekről pszichoterápia segítségével sikerült leszoknom (kisbabát szerettünk volna a párommal). Sajnos a Rivotrilt nem tudtam azóta sem letenni, a szorongásaim egyre erősebbek, nagyon nehéz megállni, hogy ne emeljem az adagot, hiszen így is már függő vagyok sajnos.
1,5 hónapja súlyos allergiás rohamaim vannak, melynek okát az allergológus kezelőorvos a Rivotril szedésében látja, és annak azonnali elhagyását vagy más szerre való átállítást javasolt.
Véleményét szeretném kérni, hiszen tudom, a Rivotrilt nem szabad azonnal elhagyni (egyszer próbáltam - a poklok pokla után soha nem merném ismét megtenni), és attól is félek, hogy - ha van erre egyáltalán orvosi protokoll - hogy az újabb szorongásoldó szerre való átállás ismét allergiás reakciót váltana ki, ha valóban a hatóanyagra vagyok allergiás. Egyáltalán lehetséges a Rivotril mellett más szorongásoldót szedni, így letenni folyamatosan? Vagy elképzelhető, hogy ha a Rivotril nem segített ennyi év után, nem is kellene mást szedni helyette, mert ezek már csak elvonási tünetek, mellékhatások?
Úgy érzem egy ördögi kör zárult be most, a Rivotrilt nem szedhetem, mielőbb le kellene tennem - de anélkül, pedig nem tudok meglenni! Nagyon félek!
Tisztelettel köszönöm előre is segítő válaszát!

| Rivotril, szorongás, allergia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2013 ;18(januári)   InforMed

Válasz:  Bármennyire is szeretnék, levélben nyílván nem tudok eléggé segíteni, hiszen ilyen hosszú gyógyszerszedés után csak szakorvosi segítséggel és személyesen tudom elképzelni a probléma megoldását. És ahogy én tudnék Önnek segíteni, nem biztos, hogy ugyanazt az utat választja majd az a kolléga, akit felkeres, ettől még lehet mindkét út sikeres. Csak általánosságban tudok annyit mondani, hogy nem igazán találkoztam olyan esettel, hogy valaki a Rivotrilra lett volna allergiás, másrészt meg ha-pszichoterápiával hatékonyan sikerült leküzdenie a pánikbetegségét akkor én biztos hogy először a szorongáscsökkentőt, a Rivotrilt építettem volna le lassan és csak utána az antidepresszánst. De-- ha minden pszichés betegségre , állapotra és betegre lenne egy ugyanaz a protokoll, amit minden orvos követhet, akkor nem kellene-személyesen orvoshoz járni…

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2013-01-26 05:44:32
| Rivotril, szorongás, allergia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop