Mánia - Dühroham

Kérdés:  Mi lehet annak az oka, hogy sok mindent bebeszélek magamnak? Például, nagyon vigyázok a saját cuccaimra, órámra, szemüvegemre stb. nem bírom elviselni, hogy más hozzáérjen. A legutóbbi alkalommal az órám mellett, ahova én letettem egy kalapácsot véltem felfedezni. Azzal a célzattal hozta be a feleségem a szobába és tette az órám mellé az asztalra, hogy majd ezzel egy képet teszek fel a falra! Az első reagálásom az volt, hogy kérdőre vontam a feleségemet, hogy nem tette rá véletlenül a kalapácsot az órámra, nem ért-e hozzá? Bár ő mondta, hogy nem. Nekem a mai napig is az jár a fejemben, hogy biztos rátette az órámra a kalapácsot és ez nálam sajnos dührohamokkal jár. Ordítok, izzadok, a pulzusom az égig ugrik.
Kérem, segítsen nekem, ez mitől van? Ezek a dolgok már régóta vannak nálam!
Tisztelettel!

| szorongás, kényszergondolat, dühroham, kezelés, dühroham
| ; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2013 ;18(januári)   InforMed

Válasz:  Érzékelem, hogy kérdését már másik fórumban is feltette és ott megválaszoltam, már meg is jelent. A speciális félelmeit kísérő kissé kényszeres viselkedésről és a dührohamokról most értesülök.
Pontosan ki kellene vizsgálni, mi okozza ezt a viselkedést, látom Önt is zavarja. Ezen az egyszerű nyugtató nem segít, sajnos levelezés útján sem lehet segíteni. Csak abban tudom megerősíteni, hogy a probléma komoly, orvosi, pszichiátriai vizsgálatot és kezelést igényel.
Viszont vélhetőleg kezelhető.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2013-07-18 20:23:33
| szorongás, kényszergondolat, dühroham, kezelés

Kérdések és válaszok egy pszichiáter szemszögéből világjárvány idején

Munkám révén, immár több évtizede beszélgetek az emberekkel, kérdezem őket, kérdeznek engem, ők válaszolnak, vagy tőlem várnak válaszokat. Ez nem történik másképp most, a koronavírus járvány idején sem.


Hogyan küzdjük le a COVID-19 hírek miatti szorongást?

Jelenleg képtelenség bármit tenni anélkül, hogy ne hallanánk a "koronavírus" szót. A közösségi média tele van a COVID-19 említésével; a híroldalak nem tudnak lépést tartani a folyamatos frissítésekkel.


Pelenkázza magát a személyzet

A koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak.


Zúg a fülem!

Kisebb-nagyobb sistergés, átmeneti vagy állandó sípolás, zúgás. Bizony sokan küzdenek ezekkel a nyugalmat teljesen ellehetetlenítő, néha örjítőnek tűnő problémákkal. Szerencsére vannak, akiknél még van mód segítségre - lássuk, hogyan!


A körömrágás kezelése

A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszeres viselkedési rendellenesség egyik leggyakoribb tünete.


Web Design & Development Prowebshop