Információ kérése

Kérdés:  Generalizált szorongásom volt (van). 3 hónapja hagytam abba a Citapram szedését. (Egy ideig volt mellé 0,25-ös Xanax is, de az már 1 éve nem volt szükséges a Citapram mellé.)
Lassan, fokozatosan történt a Citapram elhagyása. Babát szeretnénk. 1-2 hónapig minden rendben volt, de azóta szinte minden nap rosszul vagyok. Általában kisebb, vagy közepes rosszullétek ezek, ami még elviselhető lenne, de két alkalommal olyan erősen tört rám a rosszullét, mint 3 éve, mikor orvoshoz fordultam.
Volt még Xanaxom 2 db 0,25-öst bevettem (ez volt korábban max. adagnak meghatározva alkalmanként, de csak nagyon nehezen oldódott a rosszullét.
Véleménye szerint ismét el kellene kezdenem szedni a gyógyszert? Természetesen mindezt a kezelőorvossal egyeztetve. Ha igen, terhesség alatt ezt lehet, esetleg beállítanak egy új gyógyszert? A terhesség hogyan hat a szorongásra, növeli, vagy csökkenti? Esetleg gyógyszer nélkül kell végigvinni a 9 hónapot?
Köszönöm szépen!

| szorongás, pánikbetegség, gyógyszerek, várandósság
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2013 ;18(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Látom, hogy nagyon sok kérdése van, érdemes lenne ezeket a témákat alaposan átbeszélni a kezelőjével. Elképzelhető hogy újra be kellene állítani a gyógyszert vagy egy másikat, amit jobban ajánlunk, ha esetleg terhesség alatt is szedni kellene. Van, akinél lényegesen csökken a szorongásszint terhesség alatt, de másképp is alakulhat. Jó lenne-addig bejelentkezni pl. jógára vagy relaxációra, hogy más fegyvere is legyen a szorongás ellen, mint a gyógyszer.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) és a-Gyógyszerszedés és terhesség rovatokban olvashatók.

2013-09-26 22:14:13
| szorongás, pánikbetegség, gyógyszerek, várandósság