Bulimia?

Kérdés:  19 éves lány vagyok. 2 évvel ezelőtt 3 hónap alatt 15 kilót fogytam le, amit 2,5 év alatt szedtem fel. Nagyon kiéheztettem magam. amikor újra elkezdtem enni, falásrohamaim voltak és 1-2x meg is hánytattam magam.
Aztán 1 évvel ezelőtt szalagavatóm előtt fogyókúráztam és akkor is ugyanúgy volt 1 ilyen alkalom. Nem aggódtam emiatt, mert nem volt tartós, és rendben volt az életem.
Aztán idén szeptemberben elmentem főiskolára, elköltöztem otthonról. 2 hozzám nagyon közel álló személlyel is megromlott a viszonyom és az édesanyám súlyos szívbeteg lett egyik napról a másikra.
Talán ez lehetett az oka. Szeptember végétől nagyon sokat ettem. Falásrohamaim voltak, másra nem tudtam gondolni, csak az evésre. Legtöbbször édesség és pékáru elfogyasztása. Nagyon sok pénzem is elment erre. Nagyon rosszul éreztem magam, bűntudatom volt, mindig megfogadtam, hogy holnaptól fogyózók, de egyszerűen nem ment, eléggé szét voltam csúszva.
Ez azóta sem múlt el. Az elmúlt 3 hónapban 10 kilót híztam, és a környezetem is észrevette (család, barátok) szörnyen érzem magam, mint egy kismalac, ráadásul az édesapám és a testvérem állandó megjegyzést tesz a súlyomra, így már otthon lenni is utálok.
Pár hete elkezdtem hánytatni magam, ez már mindennapos, de senki sem tud róla, mert nem merem elmondani. Nem tudom pontosan, hogy most bulimiám van-e, mert azt olvastam, hogy az a bulimiás, aki minimum 3 hónapig hánytatja magát.
Szeretnék segítségért fordulni, de nem tudom, hogy elég, ha pszichológushoz megyek, vagy pszichiáterre van szükségem? 3 hónapja éjszaka nem tudok aludni, 4-6 óráig fent vagyok, de nappal jól tudok aludni, csaj éjjel nem. Ebben a hónapban volt 2 pánikrohamom is, ami 1 éve nem jött elő.

| evési rendellenesség, szorongás, pszichiáter, pszichológus
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(januári)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján olyan sok probléma jött össze, ami pszichés reakciókra, érintettségre utal, hogy már egy ideje nagyon aktuális hogy szakemberhez forduljon. Talán az első, diagnosztikus fázisban érdemes pszichiátert felkeresni, aztán ha szükséges valami miatt biztos el fogja küldeni a kolléga pszichológushoz is. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés segíthet vélhetőleg.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek az Evési rendellenességek (anorexia, bulimia) rovatban olvashatók.

2014-01-26 04:43:45
| evési rendellenesség, szorongás, pszichiáter, pszichológus

Web Design & Development Prowebshop