Alvászavar, esti szorongás

Kérdés:  26 éves nő vagyok. Gyerekkorom óta szorongok az estétől, az elalvástól. Nagyon nehezen alszom el. Az sem számít, ha ki vagyok merülve (gyerekkoromban élsportoló voltam). A délutáni alvással nincs semmilyen problémám: nincs sötét, csönd és kényszer az alvásra.
Nem tudok olyan okról, ami ezt kiválthatta volna nálam. Arra emlékszem, hogy gyerekkoromban (főleg télen) sokat sírtam amiatt, hogy a szüleim majd egyszer meg fognak halni.
Kipróbáltam már minden vény nélkül kapható szert, nem használtak. 1 hónapja voltam egy alvásklinikán, ahol azt javasolták, hogy keressek fel egy pszichiátert. Emellett kaptam egy Gerodorm nevű altatót, ami szintén nem használ. Azt mondták, hogy antidepresszánssal lehetne kiegészíteni.
Nem szeretnék rászokni semmilyen gyógyszerre, de nem tudom, hogyan máshogyan tudnám ezt a problémát orvosolni, mert úgy gondolom, már mindent kipróbáltam ezt a megoldást kivéve.
Terápia esetleg segíthetne?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| szorongás, stressz, alvászavar, oki terápia, pszichiátriai konzultáció.
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(februári)   InforMed

Válasz:  Szerintem komolyan kellene venni azt a javaslatot, hogyha ennyi mindent kipróbált és nem segít, akkor fel kellene keresni egy pszichiátert. Nem levélben, hanem személyesen. Jó lenne az alvászavar és az esti szorongás mögé nézni és nem tüneti, hanem oki terápiát alkalmazni. Különben a délutáni alvás általában-nagy mértékben rontja az éjszakai alvás hatásfokát…
www.bezzegheva.hu, dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2014-02-24 05:33:11
| szorongás, stressz, alvászavar, oki terápia, pszichiátriai konzultáció.

Hogyan küzdjük le a COVID-19 hírek miatti szorongást?

Jelenleg képtelenség bármit tenni anélkül, hogy ne hallanánk a "koronavírus" szót. A közösségi média tele van a COVID-19 említésével; a híroldalak nem tudnak lépést tartani a folyamatos frissítésekkel.


A körömrágás kezelése

A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszeres viselkedési rendellenesség egyik leggyakoribb tünete.


A szívroham kevésbé ismert kockázati tényezői

A szívrohamért a legtöbben a zsíros ételeket és az ülő életmódot hibáztatják. Igaz, hogy az étrend, az életmód és az örökölt gének fontos szerepet játszanak, de van néhány olyan kockázati tényező is, amely kapcsolatba hozható a szívrohammal.


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló.


Karácsonyi ajándék – egy jó alvás

Közelednek az ünnepek, kevés idő van már csak elvégezni az ilyenkor szokásos előkészületeket. És az ünnepek alatt is kifáradhatunk a csomagolástól, a főzéstől-sütéstől, a rokonok és ismerősök meglátogatásától, fogadásától.


Web Design & Development Prowebshop