Pánikroham és Propranolol

Kérdés:  Angliában élő, 28 éves lány vagyok. A Propranololt az angliai háziorvosom írta fel januárban, amikor zakatoló szívverésre, szédülésre, pánikszerű félelemre, légszomjra, hideg verejtékre és végtagzsibbadásra panaszkodtam.
Az első pánikrohamot tavaly novemberben éltem át pár nappal édesanyám temetése után otthon Szlovákiában. Akkor a pulzusom az egekbe szökött és kórházba szállítottak. 4 napot töltöttem ott, minden lelet jónak bizonyult. Hazaengedtek, azzal, hogy keressem fel az angol háziorvosom és szedjek béta-blokátort.
A márciusi ellenőrzésen elmondtam az orvosomnak, hogy a fizikai tünetek enyhülni látszanak, de a pánikszerű szorongás és belső feszültség megmaradt. Az orvos Citalopramot írt elő a Propranol mellé, de ezt nem kezdtem el szedni a betegtájékoztatón említett riasztó mellékhatások miatt.
Meddig kellene a Propranolt szednem? Van valami hosszú távú mellékhatása? Pár napja szándékosan nem vettem be a szokásos reggeli 1 szemet, de délutánra nagyon rosszul kezdtem magam érezni. A pánik továbbra is szinte napi szinten rámtör, de próbálok odafigyelni, hogy ne uralkodjon el rajtam.
A családi hátterem rendezett, boldog párkapcsolatban élek és teljes munkaidőben dolgozom.
Válaszát előre is köszönöm!

| szorongás, veszteségfeldolgozás, lelki eredetű testi tünet, pszichoterápia., lelki eredetű testi tünet
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(júniusi)   InforMed

Válasz:  Kár hogy-tavaly november óta nem jutott el olyan pszichiáterhez, akiben kialakult volna a bizalma, mert azóta már-sokkal jobban lenne. A tüneti propranolol-on kívül gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés is segítheti gyógyulását. Talán két nap mellékhatás miatti kis kellemetlenséget is megért volna, ha szedi a Citalopramot mert már régen jobban lenne… Hogy meddig kell szedni a Propranololt? Nos ez nem teljesen az én kompetenciám. Talán addig amíg pszichiáter meg nem gyógyítja…
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2014-07-02 12:49:24
| szorongás, veszteségfeldolgozás, lelki eredetű testi tünet, pszichoterápia.

Web Design & Development Prowebshop