Megoldatlannak látszó problémák

Kérdés:  Olyan problémával kerültem szembe, hogyha meghallottam és/vagy láttam mentőt szirénázni (ilyen környéken lakom meg dolgoztam is - kézbesítettem is) arra gondoltam, valamelyik ismerősömet vagy annak valakijét, vagy aki tetszik fiú, azt viszi a mentőt. Nagyon súlyos és komoly baja van, akár halálos.
Ha az egyik barátnőm nem jelentkezett, akkor is ilyenre gondoltam vagy, ő nagyon súlyosan beteg, lelkileg, egészségileg, valakije meghalt, halálos beteg, meghalt, önellátásra képtelen és gondozni és hasonlók.
Most ilyen gondolataim vannak távol élő (más megyében kb. 300 km-re) rokonokkal és családtagjaikkal (pl. unokatestvérem, felesége, lányai) kapcsolatban (halálosan beteg, komoly pszichiátriai beteg, pszichiátriai beteg). Nem tudom kiverni a fejemből.
Fiúkkal is vannak problémáim. Regisztráltam ismerkedős oldalra. Sokan megnéznek, de csak néznek, nem írnak. Egyrészt ez zavar másrészt, hogy amikor ki kell mennem az utcára, akkor olyan érzésem van, hogy az internetről ismernek és rosszat gondolnak vagy beszélnek rólam.
Természetesen a gimnáziumban a tanulók is megnéztek (volt olyan, aki jó csajnak vagy tök jó csajnak titulált) meg más iskolák környékén vagy amerre jártam haza. A fiú, aki tetszik nekem kicsit több, mint 1,5-2 hónappal idősebb és hasonló korú, mint én, azt hiszem nagyon beteg lett időközben. Először talán csak szívbaj vagy szívritmuszavar aztán komoly pánikbetegség, pánikroham, szorongás, depresszió, étkezési rendellenesség, dühroham, sírás, majd május 23-án meg helikopterrel szállították kórházba, mert súlyos stroke-ot kapott. Majd 1x vagy 2x epilepsziás rohamot. 1x azt hiszem nagyrohamot (tónusos-klónusos), ami agyi cisztát mutatott ki.
Mellkas fájdalom, torokfájás, erős fejfájás, hasfájás, étvágytalanság, fogyás (174 cm 54-56 kg voltam, igaz max. 57-58 vagyok), alvásképtelenség, nagyfokú fáradtság, érdektelenség minden iránt, rossz hangulat. Minden nehezemre esik vagy képtelen vagyok rá, düh, ingerlékenység, idegesség, agresszió és hasonlók (köhögés, nátha, megfázás már elmúlt, bár a napokban megint úgy éreztem ismét beteg leszek). Ez tartott 2-4 hétig legalább. Utána farkasétvágy, főleg délután és este, de mozogni szinte semmit nem mozogtam, úgyhogy hashajtóztam rendszeresen.
Félek az elhízástól (most 57-58 kg vagyok. Volt, hogy tudtam aludni hajnal fele (3-5 órától) max. 1-3 órát, de nem egyfolytában. Néhány napja már megint semmit vagy szinte semmit. Ma reggel 7-kor sikerült elaludnom és szintén 1-2 órát. Van, amikor mellkasi fájdalmat, szédülést is érzek. Szédülés alapvetően nem jellemző rám. Évek, évtizedek óta erősen izzadok. Vérnyomásom felső értéke van, hogy 90 alatt, de max. egészséges és még talán feszült állapotban is max. 110/60 vagy 110/70 nagy ritkán 110/80.
Ha általánosan beteg vagyok, akkor közelíti meg vagy haladja meg a 120/80-at. Régen, amikor nagyon súlyos volt a bajom, ami nem múlt el és még járnom kell akkor volt 140-es, illetve egy munkaorvosi vagy NRSZI-s vizsgálaton 136 felső érték. Pulzusom többnyire 40-60 között van, de előfordul 61-64,68 ritkábban 71-74 és életemben 4x volt magas 90, 110, 114, 130. Pajzsmirigybajom nincs. Közérzeti meg egészségi állapotom nem függ ezektől.
Segítségét köszönöm előre is!

| szorongás, hangulatzavar, indulatok, evészavar, kivizsgálás
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(júniusi)   InforMed

Válasz:  Örömmel látom, hogy sikerült kérdéseit a magánlevél helyett orvos-válaszol fórumba továbbítania, sajnos nem vette figyelembe kérésemet a-levél hosszát illetően. Ha már vállaltam hogy szabad időmben, önkéntes munkaként válaszolok a mentális egészséget, betegségeket illető kérdésekre, fontosnak tartom hogy egynél több ember olvashassa, mégha nem is ismeri a kérdés megfogalmazóját. Viszont eléggé körülhatárolt az a terület, ahol a felvilágosító munka így-segíthet. Orvosi vizsgálatot nem pótolhat, konkrét betegséggel kapcsolatos kérdésekre csak részben adhat kielégítő választ, gyógyszerekre vonatkozó konkrét kérdésekre vizsgálat, személyes kontaktus nélkül nem válaszolhat. Inkább az iránymutatás, a biztatás, megerősítés a területe.
Ezeket előrebocsátván-remélem nemcsak a levél írója olvassa --mégha annyit kérhetek a kérdések íróitól, hogy lehetőleg, röviden, 10 -12 sorban fogalmazzák meg mondandójukat, a hosszú szövegben elvész a lényeg.
A levélíró sokféle szerteágazó testi és lelki panaszai és állapotai kapcsán azt javaslom hogy személyesen is keressen meg pszichiátert, miután testileg kivizsgáltatta magát a háziorvossal. Sok szorongásos panasza , hangulati, indulati tünete több személyes beszélgetésre való anyagot képez, állapotának felmérése, a diagnózis felállítása csak személyes vizsgálat útján történhet. Vélhetőleg-lehet-segíteni a bajain.-Sajnos bármennyire is részletesen leírta állapotait, érzéseit panaszait, ezek a személyes kivizsgálás 5-6 részterülete közül csak az egyikre elegendőek, ezért nem lehet belőlük következtetéseket levonni.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2014-07-02 12:49:26
| szorongás, hangulatzavar, indulatok, evészavar, kivizsgálás

Web Design & Development Prowebshop