IBS-re antidepresszáns

Kérdés:  10 éve kezdődtek a szorongásaim, amit Cipralexel jól kezeltek, ezt kisebb nagyobb megszakítással szedtem kb. 5 évig. Az adag sosem volt nagy, ami azt jelenti, hogy 10 mg-nak a fele, napi 5 mg. Az utolsó abbahagyásom után - ami 2 éve volt - IBS tüneteim lettek és a szorongásból mást nem is éreztem a szer elhagyása után. (A szünet 8 hónapig tartott.) De mint tudja, az IBS nagyon kellemetlen tünetekkel jár, és ezért sajnos újra szedem a Cipralexet, ami már az ár miatt Escitilt. Most is 5 mg-ot szedek és tökéletesen elvagyok vele, de abba szeretném végre hagyni, mert azért a libidócsökkenés az nagyon zavar és attól is félek, hogy mivel régóta szedem, maradandó károsodást fog okozni a gyógyszer, és az agyamban a kémia nem lesz már sosem olyan, mint anno.
Nem lehet, hogy az IBS a Cipralextől alakult ki - azaz megváltozott valami nagyon az agyamban? Mit javasol? Tavasszal próbáljam meg letenni?

| szorongás, IBS, tünetváltás, lelki hátterű testi tünetek, pszichoszomatikus betegség, pszichoterápiás kezelés
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(januári)   InforMed

Válasz:  Vizsgálat, személyes kontaktus nélkül persze nehéz megmondani, mi miért alakult ki és mi volt előbb. Tudomásom szerint a Cipralex vagy más antidepresszáns szedésétől vagy elhagyásától-nem alakul ki-IBS betegség. Viszont-a szorongás is meg az IBS is pszichés alapon működik, elképzelhető, hogy tünetváltás történt, a szorongás helyett van az IBS. A Cipralex tartós szedése nem fog agyi károsodást okozni, ettől ne féljen. Viszont érdemes lenne a pszichés faktorokkal foglalkozni okilag is és- nemcsak gyógyszerrel, tehát javaslom hogy ha teheti, pszichoterápiás kezelést is vegyen igénybe. .
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-02-22 23:26:07
| szorongás, IBS, tünetváltás, lelki hátterű testi tünetek, pszichoszomatikus betegség, pszichoterápiás kezelés

Web Design & Development Prowebshop